nlc.hu
Egészség

Mérgező vegyület került a csapvízbe az Egyesült Államokban

Mérgező vegyületet találtak a csapvíz vizsgálata során az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban egy egész országra kiterjedő kutatást indítottak, hogy megvizsgálják a csapvizek minőségét, illetve az abban található vegyületeket. A vizsgálat során mérgező vegyületeket találtak.

Mérgező vegyületet találtak az Egyesült Államokban a csapvizek egész országra kiterjedő vizsgálata során. A szövetségi földtani intézet által elvégzett kutatása szerint a csapvizek 45 százalékában megtalálható az úgynevezett „örök mérgező” anyagokból, vagyis a perflour-alkilokból (PFA), amelyeket mesterségesen állítanak elő a legkülönfélébb ipari célokra. 

A mintákat 2016 és 2021 között gyűjtötték a kutatók, leginkább lakóingatlanokból, illetve néhány iskolából városi és vidéki térségekben. A kutatás azonban a természetvédelmi területek vízforrásaira is kiterjedt. 

 

A minták elemzése során megállapították, hogy a csapvizek szennyezettsége leginkább a városokra jellemző, főleg az ország északkeleti részén, a Nagy-tavak vidékén, nagyvárosokban, valamint Kalifornia egyes részein. Az ország vidéki térségeiben nem találtak a PFA-anyagokat a vizekben. 

vízcsapból vízcsepp

Változhat a csapvíz ára (Fotó: Pexels.com)

A szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség márciusban javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a kormány országos szabályozást vezessen be a PFA-anyag mennyiségére az ivóvizekben. A tervezet olyan anyagokra vonatkozik, amelyek éveken át felhalmozódhatnak az emberi szervezetben és a természetbe kerülve nem bomlanak le. 

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top