nlc.hu
Egészség

Nem engedélyezett gyógyszert kapott, meghalt a rákos beteg

Nem engedélyezett gyógyszert kapott, meghalt a rákos beteg

A kemoterápiás készítmény egy nem engedélyezett változatát adták be a daganatos pácienseknek Angliában.
Infúzió egy beteg ágya mellett

Egy rákos beteg meghalt, három másik pedig kórházba került Angliában, miután a kemoterápiás kezelésük során nem engedélyezett gyógyszert kaptak – értesült a Guardian.

A pácienseket a Sciensus nevű magánszolgáltató kezelte, de a céggel szerződése van az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS) arra vonatkozóan, hogy a betegeknek biztosítsa szükséges gyógyszereket.

A négy beteg a prosztatarák kezelésére használt, engedélyezett kemoterápiás hatóanyag, a kabazitaxel egy nem engedélyezett változatát kapta. Az engedélyezett készítménnyel kapcsolatban nem merültek fel aggályok.

A cég közleményében azt írta, hogy „elszigetelt esetről” van szó. Kifejezték részvétüket a beteg halála kapcsán, és belső vizsgálatot indítottak. Közben három egészségügyi szabályozó hatóság is vizsgálódik az ügyben, egyelőre úgy tűnik, hogy a cég gyógyszergyártó egységében felmerült probléma okozta a bajt.

A Sciensus az Egyesült Királyság legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója, amely az állami NHS, valamint privát páciensek számára nyújt otthoni gyógyszerellátási szolgáltatásokat.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top