nlc.hu
Egészség

Daganatot talált kisfia szemében

Belenézett kisfia szemében és egy daganatot vett észre

Egy anya csak rápillantott a fia pupillájára és tudta, hogy valami nagy baj van. Az orvosok megerősítették, hogy a kisfiú szemén daganat van.

Épp tévét nézett Kirstin Smith és kisfia, Kian, amikor a nő belenézett a fiú szemébe és egy furcsa fehér izzást figyelt meg. A háziorvos egy szemklinikára küldte a kétségbeesett családot, szerencsére, mert az orvosok daganatot találtak a kisfiú szemén.

leragasztott szemű kisfiú

Kian jól bírja a kezeléseket (Fotó: Profimédia)

Kian három nappal tavaly karácsony előtt kezdte el a kemoterápiát, és azóta 16 alkalommal tette meg a 1000 kilométeres utat a Shetland-szigetekről a birminghami klinikára.

Néhány hónapos kemoterápia után a daganat összezsugorodott, és Kian elkezdte a krioterápiát – az alacsony hőmérséklet helyi vagy általános alkalmazását az orvosi terápiában -, hogy tovább csökkentség a retinoblasztóma méretét.

Mi az a retinoblasztóma?

A retinoblasztóma a szemrák ritka típusa, amely általában öt év alatti gyermekeket érint.

Az esetek körülbelül 40 százalékában egy hibás gén a felelős. Ez örökölhető a szülőktől, vagy spontán is előfordulhat. A leggyakoribb tünet az, hogy a pupilla úgy néz ki, mint egy macskaszem, és a gyermek hunyorog. A macskaszem megjelenése leggyakrabban a fényképeken látható.

A kisméretű daganatok általában lézeres vagy fagyasztó kezeléssel kezelhetők. A nagyobb daganatok kemoterápiát vagy műtétet igényelhetnek.

Az orvosok elmondták, hogy a daganat nagy volt és komoly gondban lettek volna, ha nem észlelik időben, de Kian szeme azért így is súlyosan károsodott.

Kristin pedig a Daily Mail kérdésére elmondta, hogy a kezeléseket leszámítva egy teljesen átlagos kétéves, aki nagyon cserfes, bár csak most tanul beszélni. „Kicsit bizonytalan az új emberekkel kapcsolatban, de nem tudjuk, hogy ez a kórházi kezelés mellékhatása-e. Ha belegondolunk, az eddigi élettapasztalatai alapján nem meglepő a kétkedés” – mondja az anya, aki reméli, hogy nemsokára túl lesznek a megpróbáltatásokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top