nlc.hu
Egészség

Szelfiből derült ki a bőrrák

A szelfizés mentette meg az anya életét – így derült ki a bőrrák

Az anya egy szelfi után vette észre azt a bőrelváltozást a homlokán, amiről kiderült, hogy bőrrák.

Egy ártatlan szelfi készítése után Anna McCartney észrevett egy szokatlan foltot a homlokán, amelyről kiderült, hogy a tinédzserkori szoláriumfüggőség következménye: bőrrákja lett. Anna mindössze 15 éves volt, amikor rákattant a szoláriumra, majdnem olyan gyakran ugrott be a helyi szalonba, hogy az UV-sugarak alatt süljön, mint amilyen gyakran reggelizett.

Aztán 41 évesen, majdnem két évtizeddel ezek után, az anya végül szembesült a szoláriumozással való hétéves függőségének következményeivel. 2021 májusában Anna éppen egy szelfit nézegetett a telefonján, amikor észrevett egy szokatlan foltot a homlokán, amely hirtelen jelent meg az éjszaka folyamán. Mivel a húszas évei elején pattanásoktól szenvedett, Anna tudta, hogy ez nem egy normális folt, és úgy döntött, hogy szemmel tartja. Onnan kezdve minden reggel új fényképet készített, és hamar rájött, hogy az arcán lévő kis folt gyorsan növekszik.

Aggódva keresett fel egy plasztikai sebészt és egy onkológust, és bejelentkezett biopsziára, egy héten belül kiderült, hogy a laphámráknak nevezett bőrrákja van. Alig egy hónap múlva Anna műtéten esett át, eltávolították a rákos bőrt, amihez elég sok bőrt kellett eltávolítani, a nőnek egy nagy patkó alakú heg maradt a homlokán.

„Annyira dühös voltam magamra, amiért a barnulás kedvéért kárt tettem a bőrömben. Ez a heg egy életre velem marad, pedig olyan könnyen megelőzhető lett volna – mondta el Anna. – Ha visszagondolok, 15 éves koromtól legalább 22 éves koromig szinte mindennap használtam szoláriumot – sokkoló, tudom. Megfizettem az árát. Még mindig szeretem a napot, de most már védem a bőrömet és kalapot viselek.” Anna szerint be kellene tiltani a szoláriumokat, mivel “nincs helyük a szépségiparban, és több kárt okoznak, mint amennyit a barnulás megér”.

Via; Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top