nlc.hu
Egészség

Herpesz kialakulása, terjedése és kezelése

A legfontosabb tudnivalók a herpeszről

A herpesz mindig a lerosszabbkor jelenik meg rajtunk. Pont mikor egy fontos eseményre vagyunk hivatalosak, mint például egy szerettünk nyári esküvője, egy szülinap, egy baráti parti, egy hivatalos esemény a munkahelyen vagy bármi, amelyen szeretnénk a legjobb formánkban megjelenni.

A herpesz sok belső egészségügyi problémát jelez nekünk, nem csak egy idegesítő seb a szájunk szélén. Figyeljük, hogy mikor szokott herpeszünk lenni, hogy tudjuk mihez kötni, megtaláljuk a lehetséges okokat, és ki tudjuk őket küszöbölni.

Mikor jelentkezik rajtunk a herpesz?

A legtöbb ember már kisgyermekkorában találkozik a herpeszt okozó vírussal, csak akkor még nem láthatóak a tünetei. De a vírus elraktározódik a sejtekben, egész életünkben velünk marad, és várja a kínálkozó alkalmat, hogy előtörhessen.

Legtöbbször akkor bukkan fel herpeszünk, amikor az immunrendszerünk legyengült állapotban van. Ezt okozhatja egy egyszerű betegség is, amely erős tünetekkel járt. Ekkor testünk megdolgozik azért, hogy le tudja győzni, és ebben egy kicsit elfárad. De a szervezet legyengülését okozhatja egy lelki megrázkódtatás, stressz, folyamatos kimerült állapot is.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek elősegítik a herpesz kialakulását. Ilyen például az eper. De az ok lehet a túl intenzív UV-sugárzás is. Erre különösen oda kell figyelni, mert évről évre egyre több káros UV-sugár jut el a bőrünkig az ózonlyuk vékonyodásával.

Hogyan terjed?

Nem hagyhatjuk magára a herpeszt, mert könnyen elterjedhet. Kezelnünk kell, de nem mindegy, hogyan. Ha rosszul kezeljük, akkor a problémák megsokasodhatnak, és a vírus tovább terjedhet az egész arcunkon, sőt, akár még a szemünk is veszélyben lehet.

Alapvetően kétféle herpeszt különböztetünk meg:

  • az egyik elsősorban az ajkakat és a száj környékét támadja,
  • a másik a nemi szerveket fertőzi meg.

Mikor testünk le vagy gyengülve, akkor a vírusok elkezdenek sokasodni, elhagyják az idegdúcokat (amelyek addig otthonukként szolgáltak, és itt aludták téli álmukat), eljutnak a bőrig, és csúnya hólyagocskákat hoznak létre. Immunrendszerünk addig küzd ellenük, míg le nem győzi a legtöbbet. Ekkor a maradék vírus visszahúzódik, és várja a következő kínálkozó alkalmat.

A herpesz könnyen terjed testi kontaktus vagy nyálcsere útján. De úgy is elkaphatjuk, ha valaki más poharából iszunk, akiben éppen felszíne van a betegség, csak épp nincsenek tünetei. Az ajkak sérülései is kedvező talajt biztosítanak a vírus elterjedésére. Illetve télen, mikor ajkunk ki van legtöbbször száradva, szintén nagyobb az esély a seb kialakulására.

Egy nő egy kisebb tükörben nézve keni be kenőccsel a herpeszét.

Fontos, hogy semmiképp se érjünk hozzá herpeszünkhöz!
Fotó: Getty Images

Hogyan kezeljük az ajakherpeszt?

Ha volt már életünkben herpeszünk, akkor pontosan tudjuk, hogy milyen érzés, mikor elkezd kialakulni. Már a száj szélén érezhető égető érzés esetén kezdjünk el használni herpeszkrémeket. Minél korábban elkezdjük a vírust megsemmisíteni, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerüljük a nagy és csúnya sebeket.

A kialakult hólyagocskákat nem szabad kapargatni, sem hozzájuk érni. A legjobb, ha a krémet vattával vagy fülpiszkáló segítségével helyezzük fel. Még annyira sem szabad a hólyagokat kinyomni, mert a bennük lévő váladék fertőző. Ezzel kockáztatjuk, hogy esetleg az egész arcunkon szétterjed a fertőzés.

Házi gyógymódok is léteznek a kezelésre. Sokan a mézre vagy a cinkkenőcsre voksolnak. De egyéb fertőtlenítő hatású anyagok is alkalmasak lehetnek. Ennek ellenére, ha nem enyhítik a fájdalmat, akkor inkább forduljunk a jól bevált gyógyszertári kenőcsökhöz.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top