Egészség

Boldogulás az ajakherpesszel (x)

A herpeszt, vagy más néven ajakherpeszt a HSV-1 vírus okozza és az előfordulása meglehetősen gyakori. Könnyű felismerni, mivel általában piros duzzanat formájában jelenik meg, amelyen hólyagok alakulnak ki az ajkak és a száj körül.

Felmerülhet Önben a kérdés: „Az ajakherpesz fertőző?” A válasz: igen. A HSV-1 nagyon könnyen terjed, de egy életen át megmarad. A herpesz vírus közvetlen, bőr a bőrrel történő érintkezés útján terjed. A szájban található nyálkahártyán, vagy sérült bőrfelületen keresztül beférkőzik a testbe. Ezt követően egy idegsejt csoportban, ami nagyjából a halánték magasságában helyezkedik el, alvó állapotban marad, mindaddig, amíg egy kiváltó inger hatására aktiválódik.

Viszont megállíthatja a vírus terjedését és megvédhet tőle másokat is a következő egyszerű és hatékony tippek segítségével.

Ne érintse meg!
Ha azon kapja magát, hogy megérintette az ajakherpeszét, azonnal hagyja abba! Ne feledje azonnal megmosni a kezét, ahogy csak tudja! Az ajakherpesze a teljes aktív ciklusa alatt fertőző, különösen a hólyagos szakasz alatt. Amikor szivárog, vagy nedvedzik, maradjon távol tőle!

Tartsa tisztán

Amikor arcot mos, vagy sminkel, mosson kezet jó alaposan. Akkor is figyeljen oda, ha kontaktlencsét használ! Ne használja a nyálát a lencse megnedvesítéséhez! Azt is fontolja meg, hogy a kontaktlencse helyett szemüveget visel, amíg herpesze van.

Sajnos nincs csókolózás

Sajnos a csókolózás ki van zárva, amikor ajakherpesze van, mivel nagyon valószínű, hogy ezzel továbbadja a vírust. Ez nem csak a szájon csókolásra vonatkozik. Nem annyira gyakori, de a herpesz vírus (HSV-1) a test más részeire is átterjedhet, mint a szemek és a nemiszervek.

Ne ossza meg mással!

A vírus nem csak a közvetlen bőr kontaktussal terjed. Az olyan dolgok, mint a törölközők, ételek, evőeszközök, szívószálak, csészék és poharak, rúzsok és ajakbalzsamok érintkezésbe kerülhetnek az Ön nyálával. Ha valaki más is használja ezeket, ő is elkaphatja a vírust.

Ismerje fel a bizsergést

Egy settenkedő ajakherpesz már akkor fertőz, amikor még nem is látja. Amikor érzi azt a jellemző bizsergést, viszketést, vagy égő érzést az ajkain, vagy körülöttük, ideje óvintézkedéseket tenni! Tegye meg ugyanazokat a lépéseket, amelyeket akkor tenne, ha a herpesze már ténylegesen látható lenne.

Járjon el különös odafigyeléssel

Az ajakherpeszt a gyerekek is elkapják. Valójában a HSV-1 vírust gyakran gyermekkorban kapjuk el. Gyermekek esetében tegye meg ugyanazokat az óvintézkedéseket, amelyeket a felnőttekkel kapcsolatban alkalmaz, még akkor is ha ez azt jelenti, hogy nem ölelheti, vagy puszilhatja meg őket. Különös odafigyeléssel járjon el azoknak az esetében, akik érzékenyek a fertőzésekre, mint a terhes anyák, a kisbabák és a betegséggel küzdő emberek!

Sajnos a HSV-1 fertőzés nem gyógyítható. Viszont van mód rá, hogy lerövidítse a gyógyulási időt olyan kezelések alkalmazásával, mint a Zovirax Duo ajakherpesz krém. A legjobb, ha már az első bizsergés észlelésekor alkalmazza a Zovirax Duo-t, ami az egyetlen* ajakherpesz krém, amely klinikailag bizonyítottan segíthet megakadályozni a herpeszes hólyag kialakulását.

 

* A jelenleg Magyarországon forgalmazott, vény nélkül kapható, ajakherpesz kezelésére szolgáló krémek között a Zovirax Duo az egyetlen olyan készítmény, mely két hatóanyagot tartalmaz és indikációjában szerepel a herpeszes hólyagok megelőzése.

Zovirax Duo 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém. Vény nélkül kapható gyógyszer.

GlaxoSmithKline-Consumer Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43.

A védjegyek tulajdonosa vagy engedélyezett használója a GSK vállalatcsoport.

CHHU/CHZOV/0022/19

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top