nlc.hu
Egészség

Tévhitek az ajakherpeszről

Az 5 leggyakoribb tévhit az ajakherpeszről

Lehet, hogy soha nem voltak tüneteid, mégis hordozod a vírust. Tények és tévhitek az ajakherpeszről.

#1. tévhit:  Az ajakherpesz csak akkor fertőz, amikor látható hólyagocskák vannak a szájon.

Nem igaz. Az ajakherpesz a megjelenését előrejelző első kis bizsergéstől kezdve a hólyagok nyomában jelentkező hegek teljes gyógyulásáig fertőzhet, vagyis fontos, hogy mindvégig megtedd a megfelelő óvintézkedéseket annak érdekében, hogy ne add tovább a vírust.

#2. tévhit:  Aki elkapja a herpeszvírust, biztosan lesznek tünetei.

Nem feltétlenül. Az ajakherpeszt az esetek többségében a herpes simplex (HSV-1) vírus okozza. A kutatások szerint a vírust az emberek mintegy 90 százaléka hordozza, ám közülük csupán 67 százaléknál jelentkeznek a tünetek is. A vírushordozók jelentős részének gyakorlatilag fogalma sincs róla, hogy fertőzött.

Ne dőlj be a tévhiteknek!

Ne dőlj be a tévhiteknek! (Illusztráció: Getty Images)

#3. tévhit: A herpeszvírus kiirtható a szervezetből.

Ha a HSV egyszer bekerült a szervezetedbe, sajnálatos módon már ott is marad. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs rá semmiféle gyógyszer, vakcina vagy terápia, amivel kipusztítható lenne, így ha egyszer is volt már ajakherpeszed, nagy esély van arra, hogy időről időre kiújul majd. Épp ezért fontos a megelőzés: ha azok közé tartozol, akik még nem tapasztalták meg az ajakherpeszt, tegyél meg minden tőled telhetőt azért, hogy lehetőleg ne is kapd el!

#4. tévhit: Az ajakherpesz nem terjedhet át más testtájakra.

Ez sem igaz. A herpes simplex vírus sajnos átvihető más testtájakra, így akár például a genitáliákra is.

#5. tévhit: A jegeléstől gyorsabban gyógyul.

Bár a jegelés átmenetileg valóban enyhíti az ajakherpesz néhány kellemetlen tünetét, különösképp az égő, feszítő érzést, ám a gyógyulási folyamatot sajnos nem gyorsítja fel.

via

Megcáfoljuk a tévhiteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top