nlc.hu
Egészség

Arcüreggyulladás tünetei, okai és kezelése

Praktikák arcüreggyulladás otthoni kezelésére

Az arcüreggyulladást legtöbbször egy intenzív és hosszú nátha okozza. Azonban sokkal veszélyesebb, mint egy átlagos megfázás. Amint elkezdjük érezni a tüneteket, keressük fel orvosunkat, hogy ne legyenek a betegségnek még rosszabb következményei.

Mikor arcüreggyulladásunk van, az azt jelenti, hogy az arcüregünk nyálkahártyája van begyulladva. Ez a betegség két fajtájú lehet: akut vagy krónikus. Előbbi esetében az orvosunk felír egy gyógyszert, és az szépen lassan leviszi a gyulladást. Utóbbi esetében azonban akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Elsősorban kisebb gyermekeknél alakul ki arcüreggyulladás. Leginkább egy-egy hosszan elnyúló nátha következményeként. Ezért a gyermekek a legveszélyeztetettebbek ebben a betegségben.

Tünetek és okok

Akut arcüreggyulladásnál akár 3 hónapba is telhet a teljes gyógyulás folyamat, de a tünetek ekkorra teljesen megszűnnek. A krónikus megbetegedés esetében maga a gyógyulás is tovább tart 12 hétnél, a tünetek pedig még sokkal tovább kísérthetnek. Krónikus arcüreggyulladásról akkor beszélünk, ha a betegség évente többször is visszatér.

Akut arcüreggyulladás tünetei:

  • fejfájás
  • erős nyomásérzés a fejben
  • lüktető fájdalom a homlok, a szemek és az arc területén
  • ha mozgunk, előre dőlünk, akkor a fájdalom sokkal erősebbé válik
  • orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés
  • láz, levertség, látászavar
  • esetleg duzzanat az orr és az arc területén

Krónikus arcüreggyulladás tünetei:

  • orrdugulás
  • légzési nehézség
  • hosszú távú fáradtság, levertség
  • hirtelen fájdalomhullámok a fejben
  • romlik a szaglás és az ízlelés

Otthoni kezelés

Amint elkezdjük érezni az arcüreggyulladás kínzó tüneteit, keressük fel orvosunkat. Az otthoni kezelési módszerek bár enyhítenek a tüneteken, de meggyógyítani valószínűleg nem fognak, főleg, ha krónikus arcüreggyulladásunk van. Ekkor ki kell deríteni a kiváltó okot vagy okokat, és azokat kell mielőbb kezeltetni, hogy búcsút inthessünk a fájdalmas arcüreggyulladásoknak.

Egy nő otthon ül az asztalánál. Teát tölt épp egy bögrébe. Laptopja nyitva előtte.

Fontos a sok folyadékfogyasztás, lehetőleg víz és tea formájában.

Sok vízfogyasztás

A sok víz segíti a váladékoldást, ezért is nagyon fontos ekkor minimum 3 liter folyadékot (a víz a legjobb megoldás) meginnunk. Ezenkívül hasznos, ha párás levegőben vagyunk vagy gőzölést végzünk napjában többször. Melegítsünk fel forrásig egy lábosnyi vizet, és egy törölközővel a fejünkön hajoljunk a már levett, de erőteljesen gőzölgő víz fölé egy pár percig. Minél többször és minél hosszabb ideig gőzölünk, annál jobb hatása lesz. Kiegészítésként csináljunk kamillateát, és azzal gőzöljünk vagy csak igyunk mindennap. A kamilla köztudottan gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Sóoldatos orrmosás

Egy orrátmosás sokat segíthet a lerakódott váladék feloldásában. Készítsünk otthon sóoldatot, és azzal mossuk át alaposan az orrunkat, amennyire csak lehetséges. Megszűnik tőle az orrdugulásunk, és belül csökken a gyulladás is. Ismételjük rendszeresen, amikor csak szükségünk van rá.

Melegítés

Ha melegen tudjuk tartani a fájdalmas területet, az sokat segít a gyógyulásban és a tünetek enyhítésében. Ekkor felgyorsul a vérkeringés, és ezáltal jobban gyógyul az adott terület. Borogassuk be az orrunk körüli részt meleg vizes ronggyal vagy használjunk infralámpát. Érdemes naponta többször akár 15-20 percen keresztül is lámpázni, hogy a fájdalom enyhüljön. Esetleg inhalálót is használhatunk, amelyet kiegészíthetünk néhány csepp mentolos vagy citromos illóolajjal a nagyobb hatás érdekében.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top