nlc.hu
Egészség

7 tévhit a törezedett és sérült hajról

7 tévhit a helyes hajápolással kapcsolatban

Sokan egész életünkben szenvedünk a hajunkkal. Valahogy mindig van vele valami probléma, túl rövid, túl hosszú, túl sötét, túl világos, vagy éppen túl töredezett és elvékonyodott. Összeszedtünk néhány tévhitet, amelyek a hajápolással kapcsolatban fel szoktak merülni.

Volt már festve a hajad? Sokat használod a hajszárítót? Meg szoktad mosni a hajad? Ha bármelyik kérdésre igennel feleltél gondolatban, akkor a hajad minden bizonnyal sérült. A haj sérülése egy bizonyos szintig elkerülhetetlen, hiszen alszunk, fekszünk, sportolunk, fésüljük, kontyba kötjük. Viszont a bőrrel ellentétben a haj lényegében egy elhalt szövet, ezért nem tud saját magától regenerálódni.

A megfelelő odafigyeléssel és ápolással sokat segíthetünk rajta. A haj hossza is befolyásolja a kezelhetőséget és az egészséget, minél hosszabb a haj, annál nehezebb ápoltan tartani, főleg, ha színezzük, szőkítjük vagy vasaljuk/göndörítjük tincseinket. Természetesen minden haj más típusú, más és más eszközök és folyamatok segítenek rajtuk. Például a vastagabb hajszálak sokkal jobban bírják a hőt, így ők könnyebben viselik a hajvasalást vagy göndörítést.

A hajfestés károsítja hajunkat?

Igen. Mindenféle hajfestés károsítja a hajat, legyen szó balayage-ról vagy teljes festésről, mert a színezési folyamat során mindig sérülnek a hajszálak. A festési folyamat a kutikulába, a hajszál külső védőrétegébe hatol be, általában ammónia segítségével. Ezután a legtöbb esetben szőkítik a hajat, hogy eltávolítsák természetes színét, és a festék adja a szálak új színét. Ha kevésbé nagy az eredeti és a választott szín közötti különbség, akkor az kevésbé károsítja a hajat.

Mennyit számít a hőmérséklet?

A lehető legrosszabb, amit tehetsz a hajaddal az, ha a legmagasabb hőfokra állított hajszárítóval szárítod vagy hajvasalóval vasalod. A haj típusától, állagától függően eltérő lesz a károsodás, de a legjobb, ha a leghidegebbre állítva használjuk ezeket az eszközöket. Így is el fogják végezni a kívánt műveletet. És persze mindig tegyünk hővédőt hajunkra!

Bármilyen hajkefét használhatunk?

Egyértelműen nem mindegy, hogy milyen hajkefével fésüljük minden nap a hajunkat. A lekerekített, rugalmas és puha műanyagból készült kefék a leideálisabbak. Ezek kíméletesek mind a hajszálakhoz, mind a fejbőrhöz. Mivel a hajon nincsenek idegvégződések, ezért nehéz megmondani, hogy mikor sérülnek. Végezzünk kézpróbát! Húzzuk végig kézfejünkön a választott fésűt, hogyha bőrünk kipirosodik vagy megkarcolódik, akkor muszáj másik fajta hajkefe után néznünk.

Egy nő az egyik kezében hajkeféjét, a másikban sok kihullott haját tartja.

A nem megfelelő hajápolás egyik következménye a hajhullás. Fotó: Getty Images

Milyen hatásuk van a hajvédő fonatoknak?

A nevükkel ellentétben a hajvédő fonatok valójában több kárt okozhatnak, mint hasznot, ha nem kezelik őket megfelelően. Ahhoz, hogy a védelmezés sikeres legyen, gondosan kell ápolni őket és odafigyelni rájuk. Érdemes felkeresni ez ügyben egy szakértőt, ha biztosra akarunk menni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ne fonjuk túl szorosra a fonatokat, mert az hajhullást, töredezést és sebeket okozhat a fejbőrön.

Létezik olyan, hogy túl sok szárazsampon?

Nem szabad túl sokszor alkalmaznunk a szárazsampont a rendes hajmosás helyett. Ezek a készítmények egy-két napig megoldást jelenthetnek, de nem távolítják a szennyeződéseket és a felgyülemlett olajokat. Egyszerűen nem tisztítanak úgy, mint egy normális hajmosás közbeni sampon. Ha mégis huzamosabb ideig szeretnénk szárazsampont használni, akkor válasszunk a fejbőrhöz kíméletes készítményt. Érdemes olyan összetevőset választani, amelyben van aloe vera vagy kamilla.

Érdemes minden nap hajat mosnunk?

Ez a haj típusától függ, amit nagyban befolyásol a genetika és az életkor is. A göndör hajat általában elég csak hetente megmosni. Ezzel szemben a vékonyabb szálú hajat lehet, hogy naponta is szükséges, mert olyan gyorsan zsírosodik. Ha nem mossuk meg elég gyakran hajunkat, akkor a folyamatosan rátelepedő zsír-és koszréteg meggátolja annak növekedését. De a túl gyakori mosás sem visz jó eredményre, mert kiszárítja és törékennyé teszi a hajat.

Tudjuk túl sokat fésülni a hajunkat?

Igen. Vannak, akik még mindig hisznek a régi mondákban, hogy az a jó háziasszony, aki legalább 100-szor végig húzza haján a fésűt naponta. A szakértők azt szokták javasolni, hogy reggel egyszer, majd lefekvés előtt még egyszer fésüljük át hajunkat. Mindig a végektől kezdjük, és szépen finoman haladjunk egyre feljebb. A legfontosabb, hogy ne siessünk, hanem szánjunk rá elegendő időt!

(Forrás: Women Health, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top