nlc.hu
Egészség

Ezért lehet káros a délutáni kávéfogyasztás

Ezért fontos, hogy nemet mondj a délutáni kávéra!

A koffeinfogyasztásról már számos előnyt, illetve negatívumot hallhattunk, azonban a kutatások azt mutatják, hogy ha valamikor, akkor délután érdemes elhagyni a kávét.

Mindannyiunknak lehetnek olyan szokásai, amelyek annyira beleivódtak a hétköznapokba, hogy szinte már-már a levegővételhez tudnánk hasonlítani. Ilyen lehet például egy fárasztó munkanap kezdetén elfogyasztott kávé, amit sokszor délután is kénytelenek vagyunk megismételni annak érdekében, hogy ne boruljunk az asztalra a fáradtságtól. A kérdés csak az, hogy ez vajon sokkal inkább árt-e, mintsem használ? 

Álmatlanságot okozhat a délutáni kávéfogyasztás

Álmatlanságot okozhat a délutáni kávéfogyasztás (Fotó: Pexels)

Ezért mondj nemet a délutáni kávéra! 

Persze vannak helyzetek, amikor rá vagyunk szorulva a délutáni koffein-utántöltésre, azonban sokak számára a kávéfogyasztás sokkal inkább a napi rutin, illetve egy rövid kikapcsolódás része. A szakértők azonban azt javasolják, hogy lefekvés előtt 6-8 órával ne fogyasszunk koffeint. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha már 10 óra körül szeretnénk bekuckózni az ágyunkba, akkor az utolsó kávénk elfogyasztását délután 2 és 4 óra közé kellene időzítenünk. 

Ennek oka, hogy hat-nyolc órába telhet, amíg a szervezeted feldolgozza és kiüríti a mindössze egy csészében lévő koffeint

– árulta el a Fortune-nek Kristine Dilley diatetikus

A délutáni kávéfogyasztás könnyen vezethet alvási zavarokhoz, továbbá egy órával is lecsökkentheti az alvás időtartamát, amelynek következtében sokkal fáradtabbnak, illetve dekoncentráltabbnak érezhetjük magunkat. Dr. Marie-Pierre a Columbia Egyetem táplálkozás-orvostudmányi docense hozzátette, hogy az idő előrehaladtával egyesek sokkal érzékenyebbek lesznek a koffeinre, így adott esetben a szervezetüknek nyolc óránál több időre van szüksége a koffein feldolgozásához. 

Mi az a kávémennyiség, amely még megengedett?

A szakértők szerint egy egészséges ember bátran elfogyaszthat napi 300 milligramm koffeint, amely körülbelül 3 csésze kávénak felel meg, de ügyeljünk arra, hogy ezt a mennyiséget ne lépjük túl.

Ugyan 3 csésze kávé még nem jár egészségügyi kockázattal, figyelembe kell vennünk az egészségügyi állapotunkat is. Várandós nők esetében legfeljebb napi 200 milligramm koffein elfogyasztását javasolják, mivel a magas koffeinszint alacsony születési súlyt eredményezhet a csecsemőknél, amely növelheti a későbbi életszakaszban előforduló egészségügyi problémák, illetve a vetélés kockázatát is. 

Árt vagy használ?

Ugyan számos érvet tudnánk felsorakoztatni a kávéfogyasztás hátrányait tekintve, úgy néz ki, hogy némi előnnyel is rendelkezik. Tavaly februárban a Semmelweis Egyetem és a Queen Mary Egyetem közös kutatásának eredménye igazolja, miszerint napi 0,5-3,0 csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív-és érrendszerre, valamint csökkentette az összhalálozás és stroke kialakulásának kockázatát is. 

A kutatás során közel félmillió felnőtt adatait elemezték, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív-és érrendszeri betegségben. Persze mindemellett a kávézási szokásaikat is feltérképezték egy kérdőív segítségével. A nagyszabású vizsgálat 11 éven keresztül tartott. 

„Az összhalálozás terén 12 százalékos, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét – összegezte dr. Simon Judit, aki a tanulmány első szerzője. 

A túladagolás veszélyei

Annak ellenére, hogy az eredmények is igazolják, a kávéfogyasztásnak bizony vannak előnyei is, a koffein túladagolása különböző szövődményekkel is járhat.

A túladagolás mellékhatásai közé tartozhatnak például a különböző neurológiai elváltozások, álmatlanság,  szorongás, görcsrohamok, súlyos esetben pedig akut vesekárosodás és szívleállás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top