nlc.hu
Egészség

Bécs: ingyen menstruációs termékek rászorulóknak

Október közepétől ingyen juthat menstruációs termékekhez minden rászoruló bécsi lány és nő

Így harcol az osztrák főváros a menstruációs szegénység ellen.

Október közepétől minden bécsi BIPA drogériában lesz egy úgynevezett Rote Box, ahonnan a rászoruló nők és lányok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket. A tamponért, betétért utalvánnyal fizethetnek, amelyhez az ifjúsági centrumokban és szociális boltokban juthatnak hozzá.

„A Brigittenauban zajló kísérleti projekt egyértelműen rávilágított, milyen életbevágóan fontos sok lány és nő számára, hogy ingyen juthasson betéthez és tamponhoz. A Rote Box egy olyan intézkedés, amely igazságosságot teremt a nemek között egészségügyi szempontból is” – mondta Peter Hacker egészségügyi városi tanácsnok.

A döntést egy 3 hónapos tesztidőszak előzte meg Brigittenauban, ahol – szintén a BIPA közreműködésével – 80 ezer tampont és 95 ezer betétet bocsátottak ingyen lányok és nők rendelkezésére. Ezt a projektet terjesztik most ki egész Bécsre. A program keretében a rászoruló lányok és nők ifjúsági centrumokban és szociális boltokban kérhetnek utalványfüzetet, amely segítségével havonta egy csomag saját márkás tampont vagy egy csomag saját márkás betétet kapnak ingyen a BIPA-ban felállított Rote Box polcáról.

tampon

A Rote Box polcairól ingyen juthatnak menstruációs termékekhez a rászoruló bécsi lányok és nők – © PID / Martin Votava

A projekt a bécsi nők körében tavaly tavasszal végzett „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvélemény-kutatás nyomán valósul meg, amelyen a résztvevők többek között ingyenes menstruációs termékeket és több alacsonyküszöbű egészségügyi kínálatot kívántak maguknak. A felmérésben 15 500 bécsi nő vett részt és összesen 77 ezer ötletet, javaslatot és igényt osztottak meg a várossal. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top