nlc.hu
Egészség

A Magyar Vöröskereszt ingyen intimbetétet oszt az iskolás lányok között

Több tízezer csomag intimbetétet osztanak szét iskolás lányok között

A Magyar Vöröskereszt Lányból nővé programjának folytatásában kiemelt hangsúlyt fektet az edukációra, és mindeközben intimbetétek tízezreit osztja szét a rászorulók között.

Sok lány hiányzik az iskolából, amikor menstruál

Nem ritka, hogy Magyarországon a menstruáció idején a tanulók azért hiányoznak az iskolából, mert mert nem engedhetik meg maguknak az alapvető női intimhigiénés termékek megvásárlását. A Magyar Vöröskereszt Lányból nővé ezen a problémán próbál meg úgy segíteni, hogy edukál és ingyen intimbetétet juttat el a rászoruló iskolás lányoknak.

Arról, hogy hazánkban pontosan hány embert érint a menstruációs szegénység, még mindig nincs pontos adat. Annyit viszont tudunk a Lányból nővé projekt 2019-es indulásakor elkészült felmérésből, hogy a megkérdezettek 10 százaléka mondta azt, hogy hiányzott már amiatt az iskolából, mert nem volt otthon pénz az intimbetétre, tamponra.

A hiányzások kialakulásához hozzájárulhat a felvilágosítás és az edukáció hiánya, ezért a Magyar Vöröskereszt Lányból nővé programjának folytatásában erre is kiemelt hangsúlyt fektetett egy oktatófilm elkészítésével.

A Magyar Vöröskereszt így segít:

  • A felvilágosítás mellett idén már 500 iskolában vált elérhetővé a #RedCrossBox, amelynek segítségével több 10 ezer csomag prémium kategóriás intimbetétet juttat el a szervezet az érintettekhez az egész országban, a Procter & Gamble támogatásának köszönhetően.
  • A #RedCrossBoxokat a programban részt vevő iskolákban helyezték ki, a piros ládákból pedig az iskola bármely tanulója – egyéni háttér vizsgálata nélkül – kérhet egészségügyi betétet szükség esetén. A betét mellé pedig igény szerint kaphat egy kiadványt is, amelyben sok hasznos információt talál a menstruáció, a tisztálkodás és a testi tünetek kezelésével kapcsolatosan.
  • A Magyar Vöröskereszt további célja, hogy a menstruáció témája ne legyen többé tabu, és hogy a nővé válás folyamata szégyenérzet helyett büszkeséggel töltse el a fiatalokat. Az elmúlt két év tapasztalatai alapján nemcsak a lányok, de a fiúk körében is fontos ennek az üzenetnek az erősítése, hogy minél kevesebb esetben fordulhasson elő bántó, stigmatizáló viselkedés a kamaszok körében.

(HVG)

Még több cikk felvilágosítás témában

intimbetét, betét, menstruáció

Fotó: Pexels

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top