nlc.hu
Egészség

Edzés előtti étrend-kiegészítő

Szükségünk van-e edzés előtti étrend-kiegészítőkre?

Tényleg annyira fontosak az edzés előtti étrend-kiegészítők? Jobb lesz a teljesítményünk, vagy csak elhisszük, hogy a porok majd elérik fitneszcéljainkat?

Ismerős lehet az edzőterembe járók számára, hogy néhányan pre-workout készítményeket (edzés előtti „pörgetőket”) fogyasztanak. Mindenki megesküszik, hogy ettől sokkal könnyebb elérni a kívánt fitneszcélt. Talán már Tiktokon is láttunk, ahogy potenciálisan veszélyes trendeket követnek az emberek. Ezek az edzés előtti táplálékkiegészítők nagyon népszerűek lettek, mivel sokan hirdetik energizáló hatásukat.

Súlyzók, kulacs és edzés előtti étrend-kiegészítők.

Van-e tényleges haszna a pre-workoutnak?

A rengeteg dicséret miatt megfordulhat a mi fejünkben is, hogy „várjunk, szükségem van-e pre-workout készítményekre?”. Készültek kutatások, felmérések, amelyek igyekeztek megválaszolni az égető kérdést, miszerint tényleg szükségünk van-e edzés előtti porokra és tablettákra.

Miért adhat lendületet az edzés előtti étrend-kiegészítő?

A tudomány ellentmondásos kutatásokat kínál arról, hogy az edzés előtti kiegészítők javítják-e a teljesítményt, és a legtöbb tanulmány (a pozitív és negatív oldalon) meglehetősen kis tesztcsoportokat von be. Egy tanulmány megállapította, hogy míg a résztvevők több energiáról és jobb koncentrációképességről számoltak be, a fizikai eredmények elmaradtak.

Eközben egy másik tanulmány jobb energiaszintet mutatott ki, valamint megnövekedett izom-állóképességet és anaerob kapacitást. A témával kapcsolatos rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok áttekintésével levonhatjuk a következtetést, hogy a pre-workout készítmények hosszú távú előnyei és lehetséges következményei nem igazán egyértelműek. Mindez azzal indokolható, hogy a rendelkezésre álló kutatások többsége egyszerűen a rövid távú hatásokat vizsgálta.

Koffein

„A pre-workout leggyakoribb összetevője a koffein – mondja Pam Bede, az EAS Sports Nutrition sport dietetikusa. – Ez azért van, mert ezt a segédeszközt a sportolók azokkal a reményekkel használták, hogy javítsák az állóképességet, késleltessék a fáradtságot, és még az észlelt megerőltetés mértékét is csökkentsék”.

Például számos tanulmány kimutatta, hogy a koffein jótékony hatással van a teljesítményre. A koffein optimális adagja 0,9-1,4 mg testtömegkilónként, mondja Bede. Például egy 150 kilós embernek körülbelül 135-200 mg koffeinre lenne szüksége körülbelül 20 perccel az edzés előtt. (Tájékoztatásul, ez egy erősebb vagy nagyobb adag kávénak felel meg.)

Elágazó láncú aminosavak (BCAA)

Ezek népszerű összetevők, a fehérje építőkövei, és céljuk, hogy megvédjék az izmokban lévő glikogénraktárakat. Így tovább edzhetünk, és segíthetnek a felépülésben is. Egy tanulmány alátámasztja a BCAA-k szerepét az izom-anaerob erő (vagyis a test erőgeneráló képessége) felépítésében. Más kutatások azt találták, hogy a BCAA-kiegészítés segít fenntartani az izomteljesítményt. (A béta-alanint különösen sok edzés előtti termék tartalmazza.)

Nitrogén-oxid (NO) fokozók

Az edzés előtti keverékben is találhatunk nitrogén-monoxid-fokozókat. Úgy szerepelhetnek, mint az L-arginin, L-citrullin vagy L-norvalin. „Ezek elősegítik a véráramlást, valamint a tápanyag- és oxigénszállítást az izmokhoz” – mondja Bede. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy izmaink „felpumpált” megjelenést kapjanak.

Egy kutatási áttekintés szerint a céklalé nitrátja javítja a szív állóképességét és megnöveli kimerülés előtti időtartamot. „Étrend-kiegészítő helyett fogyaszthatunk friss répalevet is. Fogyasszunk kb. 300–500 milliliter gyümölcslevet” – javasolja Bede.

Rózsaszín súlyzó és két tálkában fehér tabletták.

Fehérje és kreatin

Végül, a fehérje (beleértve a kreatint is) nagy vonzerőt jelent sok táplálékkiegészítőt szedő számára – bár ezt az igényt általában nem veszik figyelembe az edzés előtti termékekben. „A fehérje (körülbelül 20-25 gramm közvetlenül az erősítő edzés előtt vagy után) tudományosan segíti a nőket a sovány izomtömeg növelésében és a testzsír elvesztésében. Bár ezt lehet pótolni teljes táplálékforrás révén is” – jegyzi meg Wayne Westcott, a Quincy College gyakorlattudományi osztályának korábbi vezetője.

A kreatin viszont megtalálható néhány edzés előtti táplálékkiegészítőben (vagy külön megvásárolható), és felhasználható a teljesítmény javítására a nagy intenzitású edzések során. „A kreatin több energiát biztosíthat az izomösszehúzódáshoz” – mondja a Shape-nek Robert Parisien, a Mount Sinai Health System ortopéd sportorvosa.

Akkor most rossz ötlet-e pre-workoutot venni?

„Ha érzékenyek vagyunk a koffeinre, akkor különösen szkeptikusnak kell lennünk az edzés előtti kiegészítőkkel kapcsolatban” – teszi hozzá Bede. Egyes embereknél remegést, szapora szívverést és egyéb mellékhatásokat okozhat, amelyek ténylegesen akadályozhatják az edzést.

Egy másik biztonsági óvintézkedés a kiegészítők mérlegelésekor: „ne fogadjuk meg a táplálékkiegészítő boltok eladóinak tanácsait; ezek az emberek nem táplálkozási szakértők” – mondja Torey Armul, sporttáplálkozási szakértő. Konzultáljunk dietetikussal egy biztonságos, hatékony és személyre szabott táplálékkiegészítő kiválasztásához, amely megfelel az igényeinknek.

Teljes értékű élelmiszerek preferálása

Sztetoszkóp, alma, súlyzó, egy pohár citromos víz, fehér tálkában szárított gyümölcsök és magvak.

Bízzunk a természetes energiaforrások erejében!

Az edzés előtti étrend-kiegészítőkben megtalálható sok olyan összetevő  – különösen azok, amelyekről a kutatások kimutatták, hogy javítják a teljesítményt, mint például a koffein vagy a nitrogén-oxid –, amely a teljes értékű élelmiszerekben is. Ráadásul ezekkel a valódi ételekkel más hasznos tápanyagokat is fogyasztunk.

„A teljes értékű élelmiszerek fogyasztását javaslom mind a szabadidős, mind az élsportolóknak – mondja Armul. – Az igazi élelmiszerek ideálisak a porok vagy kiegészítők helyett, mert a makro- és mikrotápanyagok legjobb választékát kínálják, általában a legkönnyebben emészthetőek és ízletesebbek.”

Fogyasszunk valami egyszerű harapnivalót edzés előtt 1-2 órával. Az állóképességet fejlesztőknek nagy adag szénhidrátra van szükségük, míg a súlyemelőknek szénhidrát és fehérje kombinációjára. „Figyeljük a rostokat és a zsírt, mert lassabban emésztjük meg ezeket, és így emésztési kellemetlenségeket okozhatunk” – figyelmeztet Armul.

Tehát érdemes-e edzés előtti étrend-kiegészítőt szedni?

A végső ítélet? Valószínűleg nincs szükségünk edzés előtti kiegészítőre. A céklalé, a teljes értékű fehérjeforrások és a természetes koffeinforrások, például a matcha vagy a kávé valószínűleg biztosítják azokat az előnyöket, amelyeket edzés előtti táplálékkiegészítők szedésével szeretnénk elérni – de kockázat nélkül.

Ha mégis úgy döntünk, hogy mindenképpen szeretnénk pre-workoutot fogyasztani, akkor előtte végezzünk részletes kutatást. „Ne csak a termék webhelyét keressük fel információért – mondja Bede. – Nézzük meg az egyes összetevőket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy biztonságos, hatékony és javítja a teljesítményt.”

Bármilyen kérdéssel vagy kétséggel forduljunk előbb orvoshoz vagy dietetikushoz. Ne kezdjünk el csak úgy edzés előtti porokat vagy tablettákat szedni.

(Forrás: Shape, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top