nlc.hu
Egészség

A kávéfőző tisztítása

Így hat az egészségedre, ha nem tisztítod a kávéfőzőt

Szakértők szerint a legtöbb kávéfőzőben hemzsegnek a baktériumok és penészgombák. Hogy miért? Nézzük!

Te is lelkes kávéivó vagy? És gondoltál már arra, hogy napi többszöri használat után mennyire koszolódhat az otthoni vagy irodai kávéfőződ? Szakértők szerint legyen szó kapszulás, hagyományos vagy épp kotyogós kávéfőzőről, fontos, hogy tisztán tartsd, hogy ezzel is megakadályozd a baktériumok, élesztőgombák vagy akár penészgombák elszaporodását.

Lisa Yakas, az NSF International fogyasztói termékekért felelős vezető termékmenedzsere azt mondja, hogy a kávéfőzők viszonylag ártalmatlanok mindaddig, amíg az ügyfelek követik a gyártó tisztítási utasításait.

Rutinszerű tisztítás nélkül azonban meglehetősen szennyezetté válhatnak a kávéfőzők, ugyanis a penész és az élesztőgomba szívesen szaporodik bennük. Yakas szerint a konyha egyik legszennyezettebb, legtöbb bacit és gombát tartalmazó része – amennyiben nem tisztítják –  a kávéfőzők víztartálya. Az NSF International 2001-es kutatása a vizsgált kávéfőzők 50 százalékából mutatta ki penész és/vagy élesztőgombákat. Az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) szerint ez nemcsak az allergiában szenvedőkre nézve jelent veszélyt, hanem komoly fertőzéseket is okozhat.

Kávéfőző okozta fertőzés

Fotó: Unsplash

Mit tehetünk? És hogy?

Yakas szerint úgy lehet elejét venni legjobban a problémának, ha a víztartályban maradt vizet kiöntöd, és ne rakd vissza a fedelet, várd meg, mi a tartály belseje teljesen kiszárad.

„Egyes baktériumok, gombák szeretik ezeket a nedves és nyirkos helyeket, ahol szaporodásnak indulnak. Ha teljesen megszüntetjük ezt a nedvességet, akkor megszüntetjük az elszaporodásuk feltételeit – mondja Yakas, akinek a mottója: – Tartsd szárazon és tartsd tisztán.”

Yakas úgy gondolja, hogy a kávéfőzőből származó hő elpusztíthatja a legtöbb baktériumot, de ez nem helyettesítheti a rendszeres tisztítást, ami a gyártói ajánlástól függően 1-6 havonta meg kell, hogy történjen.

„Bár lehetséges, hogy a kávéfőző hője elpusztít valamennyi mikrobát, de miért kockáztatnánk? Legjobb, ha a forrást szüntetjük meg, és tisztán tartjuk a kávéfőzőt.”

A szakemberek szerint ecet segítségével is megszabadulhatsz a penész és az élesztőgomba nagyobb részétől, de fontos azzal is tisztában lenni, hogy az ecet nem pusztít el minden baktériumot, ami aztán megbetegedést okozhat. Yakas ezért jobb megoldásnak tartja szétszedni a kávéfőzőt, és egyenként, kézzel megtisztítani a részeit. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni,, akkor minden esetben kövesd a használati utasításban leírtakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top