nlc.hu
Egészség

Itthon nem találták betegsége okát, Bécsben műtötték meg

Nem találták meg az elviselhetetlen fájdalmának okát, végül Bécsben műtöttek meg egy magyar nőt

Egy szakértő szerint az egészségügy leterheltsége állhat a háttérben.

Zinner Kármen kibírhatatlan fájdalmak miatt fordult orvoshoz, de mivel nem volt pénze magánorvosra és specialistára, ezért pszichiáterhez küldték.

Az asszonyt két és fél éven keresztül küldözgették pszichiátertől pszichiáterig, illetve járt urológusnál és nőgyógyásznál is, de nem sikerült megállapítani semmit, többször kimondták, hogy nincs semmi baja, miközben nyolc hónapon át antibiotikum-kúrára szorult.

Zinner Kármen – aki az ATV Híradójával osztotta meg a történetét– idén ősszel végül Bécsben is felkeresett egy orvost, és szinte azonnal megműtötték előrehaladott endometriózissal.

A diagnózishoz protekciók és kapcsolatok révén jutott el, illetve annak köszönhetően, hogy férje osztrák.  „El kellett távolítani a méhet, a petevezetéket. A vastagbél utolsó szakaszát teljesen benőtte az endometriózis, teljesen le kellett fejteni róla, olyan görcsöket okozott, hogy menni nem bírtam” – nyilatkozta. 

Orvossal konzultál egy nő

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Rékassy Balázs egészségügyi szakértő az ATV-nak azt mondta, az ilyen esetek mögött a túlterheltség állhat.  „Lehetek szerencsés és kerülhetek egy olyan orvoshoz, aki pihent és tud velem foglalkozni, és kerülhetek egy olyanhoz, aki nem ért ahhoz az esethez, fáradt, elfoglalt, szétesik. Mindez látszik is a magyar lakosság egészségügyi állapotán. Látványsürgősségi gyógyítást csinálunk és azt is későn”  – mondta.

Mint az ATV írja, jelenleg közel negyvennyolcezren várakoznak műtétre, és a koronavírus előtt képződött hátrányt azóta sem sikerült ledolgozni. Például míg 2019-ben a csípőprotézis műtétre várakozók 58 százaléka szembesült hosszú várólistával, addig 2021-re ez a szám 75 százalék. Szürkehályog tekintetében 2019-ben Magyarország kifejezetten jól állt, a betegek mindössze 6,7 százaléka szembesült hosszú várólistával, addig 2021-ben már a műtétre várók 33,6 százaléka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top