nlc.hu
Egészség

A szezonális depresszió öt ismertetőjegye.

Ha ezt látod magadon, simán lehet, hogy szezonális depresszióban szenvedsz

Amikor reggel felébredsz, még kukk sötét van. Mire hazaérsz a munkából, már sötét van. Nyugi, ha lehangol a téli időjárás, nem vagy egyedül - a szezonális depresszió jele is lehet.

Csak Nagy-Britanniában kétmillióan szenvednek a szezonális érzelmi zavartól (angolul Seasonal Affective Disorder – SAD). A depresszió olyan rossz hangulat, ami hosszú ideig tart, és hatást gyakorol a mindennapi életünkre. A szezonális depresszió főképp bizonyos évszakokban nyomja le az embert, de időjárás-, esetleg hőmérsékletfüggő is lehet.

Ha ezt látod magadon, simán lehet, hogy SAD-ben szenvedsz

Smriti Joshi pszichológus szerint mivel legtöbben a meleg és napsütéses időt kedvelik – a vele járó D-vitamin és a napfény által generált szerotonin csak bónusz – hidegebb-borongós időben, levertebbek lesznek. Ez teljesen normális, és nem kell aggódni miatta. Persze télen a magasabb rezsi meg általában a megélhetés költségei is fokozzák a parát.

Ha szerinted téged is kínoz a SAD, fontold meg, mennyire vagy kitéve az alábbiaknak:

1) Energiahiány

Amikor kint hideg és sötét van, akkor az edzőterembe, boltba járás, kutyasétáltatás sokkal nehezebb lesz.

2) Látni sem akarsz senkit

Közös buli szerveződik, de titeket inkább hagyjanak lógva, csak mert esik az eső.

3) Bánat, levertség

Reggel még az ágyból is nehéz előmászni.

4) Ingadozó étvágy

Több vagy kevesebb evés is a SAD jele lehet.

5) A szex vagy a fizikai kontaktus iránti érdeklődés elvesztése

Az alacsony szexuális vágy és az energiahiány a SAD jele.

Azért van lehetőség javítani a helyzeteden. A rendszeres testmozgás – pár életmódbeli változtatás mellett segíteni fog.bNapi fél óra mozgás aktiválja a neurotranszmittereket, ami javíthat a hangulatodon is. Nem kell itt fárasztó edzésekre gondolni.

Olyan apró változtatásoknak is nagy hatása lehet, mint például egy megállóval korán leszállni és sétálni, vagy felsétálni a mozgólépcsőn, ha lehet.

A közös programok is rendkívül hatékonyak a mentális jólétünk szempontjából, főképp télen, amikor a szerotonin szintje alacsonyabb. Beszélgetni, kimozdulni, találkozni a spanokkal. Akár még egy céges buli is megteszi.

Az étkezés is szorosan összefügg a hangulatunkkal és alvási szokásainkkal. Kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás fenntartása, hogy megelőzzük a téli időjárás hatását hangulatunkra. A D-vitamint „napfény-vitaminnak” is mondják, mivel a szervezet a természetes napfény elnyelésével is képes előállítani. De a gomba, a tej, a tojás és a tengeri halak fogyasztása is alkalmas erre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top