nlc.hu
Egészség

A 34 éves SMA-1 beteg Gábor

4 évet sem jósoltak neki, immár 34 éves a súlyos SMA-beteg Gábor – szobájába zártan él mozdulatlanul

Példaértékű a gerincet érintő izomsorvadásban szenvedő fiatalember küzdeni tudása.
beteg

Nagyvázsonyi szobájába zártan él mozdulatlanul 34 éve Világos Gábor, aki örökletes genetikai betegségben, a gerincet érintő izomsorvadásban (SMA-1) szenved. Szülei éjjel-nappal ápolják a fiatalembert, aki felülni sem tud, kommunikálni csak számítógép segítségével képes – írja a Blikk.

Édesanyja elmondása szerint Gábornál az egyik legsúlyosabb változatot, az 1-es típust diagnosztizálták 8 hónapos korában, az orvosok nem jósoltak neki 4 évnél hosszabb életet. Fia azonban rácáfolt a nem túl biztató jövőképre: Gábor életkora nemcsak idehaza, hanem világszerte is csodának számít.

„Nagyon oda kell figyelnünk minden mozgatásakor, mert az izmai és a csontjai nagyon gyengék. Olyan törékeny szegény, mint egy cukorbaba. (…)  Sokszor egy-két órába telik a végtagjainak arrébb helyezése, az etetése szintén, mert a nyelése is nehézkes. Mindent csak pépesen fogyaszthat, még a rántott húst is” – mesélte a lapnak Erzsébet asszony.

Gábor a súlyos fizikai állapota ellenére szellemileg nagyon aktív: híreket olvas, filmeket néz, speciális módszerrel írni is képes, autodidakta módon angolul is megtanult.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top