nlc.hu
Egészség

Figyelmeztető jelek, hogy pszichopatába botlottál

Ezek a jelek figyelmeztetnek rá, hogy pszichopatába botlottál – legalábbis egy pszichopata szerint

Lewis Raymond Taylor néhány éve még egy erőszakos bajkeverő volt, aki időről időre a börtönben kötött ki, mára viszont sikeres vállalkozó lett, aki ezreknek osztogat életvezetési tanácsokat. Mindezt úgy, hogy pszichopata.

„Ha megérted saját magadat, arra is képes leszel, hogy erőt kovácsolj a fájdalmadból” – mondja egy helyen a Forbesnak adott 2021-es interjújában Lewis Raymond Taylor. Ha valaki, akkor a ma 32 éves vállalkozó pontosan tudja, miről beszél, amikor az önismeret fontosságát hangsúlyozza: már csak azért is, mert annak idején (vagyis nagyjából hét évvel ezelőtt), neki is komoly önismereti munkára volt szüksége ahhoz, hogy többszörösen visszaeső, erőszakos elítéltből, lépésről lépésre sikeres vállalkozó, sőt, mi több, életvezetési tanácsadó lehessen.

Taylor lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy huszonpár év tévelygés, szerfüggőség és végül egy majdnem halálos kimenetelű pofozkodás után a maga részéről egy életre megtanulta a leckét, egyúttal készen áll arra is, hogy – a kulcsfontosságú tapasztalatok birtokában – másoknak is jó irányba terelje a sorsát. Mindezt úgy, hogy közben vállaltan antiszociális személyiségzavarban szenved, vagyis egy közismert, de régebbi szóval élve: pszichopata.

„Egy hang a fejemben folyton azt hajtogatta, hogy »nem vagy elég jó«”

Ami a gyerekkorát illeti, arról Lewis mindig meglehetősen kelletlenül mesél; nem volt különösebben boldog, vagy kiegyensúlyozott gyerek ugyanis. „Egy Londonhoz közeli településen, Hertfordshire-ben nőttem fel, egy érzelmileg teljesen elérhetetlen anya és egy erőszakos, abuzív apa mellett – mondja, majd hozzáteszi, apja sokszor nem is testileg bántalmazta, hanem szavakkal. – Mindennek elmondott. Sokszor hívott ütődöttnek, buta marhának, és rendszeresen megkaptam tőle azt is, hogy soha életemben nem viszem majd semmire.”

Lewis Raymond Taylor

Lewis finoman szólva is problémás gyerek volt (Fotó: Profimedia/SWNS)

Lewis a Forbes újságírójának őszintén beszélt arról, hogy pontosan ez a bizonytalan és meglehetősen ellenséges háttér szította fel benne a vágyat, hogy észrevetesse magát. „Vágytam a figyelemre, és hogy ezt megszerezzem, elhatároztam, hogy híres leszek.” A kamasz Lewis épp ezért különféle színjátszó körökbe járt, ahol, mint mondja, elérte, amit akart. „Egész addig nem volt semmi baj, míg az egyik társulatban ki nem kezdett velem egy idősebb férfi… A színészkedést azonnal abbahagytam, de a figyelem iránti igényem nem csitult. Ekkor jöttek a balhék: verekedések, betört kirakatok, bolti lopás. Igazából mindegy volt, mi az, ha figyeltek rám. Akkoriban úgy voltam vele, a negatív figyelem is figyelem.”

A fiatal vállalkozó ma már pontosan tudja, hogy ezen a ponton csúszott félre az élete. 14 évesen antiszociális viselkedése miatt kitiltották a nyilvános helyekről, 15 évesen eltanácsolták az iskolából, 18 évesen pedig letöltendő börtönbüntetést kapott, mert ellopott egy furgont, amivel később több parkoló autót is összetört. Azt mondja, ebben az évben kapta meg azt a diagnózist is, hogy antiszociális személyiségzavarban szenved, ami még mélyebbre lökte.

Úgy éreztem, körülöttem mindenki azt harsogja, hogy rossz vagyok: az apám, az iskola, a rendőrség, még az orvosok is. Úgy éreztem, elfogy a levegőm és hogy már semmim sem maradt.

Lewis Raymond Taylor

A fiatal Lewis egy balhéja után (Fotó: Profimedia/SWNS)

A fordulópont mégsem ekkor, hanem évekkel később jött el, nem sokkal azután, hogy Lewis egy durva verekedést követően harmadszor is börtönbe került. „A rácsok mögött kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy megváltoztatom magam.” Lewis a büntetése alatt kialakított magának egy napirendet, részt vett a börtön rehabilitációs programjában, aminek részeként rendszeresen járt terápiás ülésekre is. „Miközben sokáig a gyerekkorom eseményeit és a körülményeimet hibáztattam azért, ami velem történt, rájöttem, hogy a normális élethez szükséges első lépés, ha vállalom a tetteimért a felelősséget.”

Mit jelent az, ha valaki antiszociális személyiségzavarban szenved?

A személyiségzavarral küzdők gyakran fordulnak szembe a társadalmi normákkal, rúgják fel az együttélés szabályait és úgy általában: nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak beilleszkedni a közösségbe. Ezzel együtt első ránézésre barátságos, megnyerő, intelligens emberek, akik a felszín alatt végtelenül egocentrikusak és önzőek; bármire képesek, hogy elérjék a kitűzött céljukat.

A statisztikák szerint a népesség 1 százalékát, vagyis minden 100. embert érint a személyiségzavar, amiért elsősorban örökletes tényezők felelősek, a környezeti hatások csak kevésbé. Általánosságban elmondható, hogy az érintettek nem éreznek bűntudatot, lelkiismeret-furdalást, elhárítják maguktól a felelősséget és gyakran tapintatlanok, lekezelőek vagy lenézőek embertársaikkal szemben. A céljuk érdekében nem riadnak vissza a hazudozástól, csalástól, mások átverésétől sem. Nem szoronganak, és nem tanulnak a hibáikból; így ha el is kapják és be is börtönzik őket, jellemzően nem változtatnak a korábbi életvitelükön.

„Önző rohadék vagyok, de attól még nem leszek sorozatgyilkos”

Miközben a köznyelv meglepően gyakran használja a pszichopata kifejezést, azt, hogy egész pontosan mit takar ez a személyiségzavar, csak nagyon kevesen tudják.

Én úgy látom, hogy a közvélekedést (arról, hogy milyen emberek a pszichopaták) nagyban befolyásolják a tévéműsorok, filmek és sorozatok. Ha valaki azt a szót hallja, hogy pszichopata, egész biztos, hogy egy sorozatgyilkos, vagy valami őrült mániákus jut az eszébe, pedig a személyiségzavarral élők csak meglepően kis hányada erőszakos is

– írja a Reddit nevű közösségi oldalon egy MarvinLarvin nevű felhasználó, aki azon túl, hogy antiszociális személyiségzavarral él, vállalta, hogy őszintén válaszol a felhasználók minden pszichopátiával kapcsolatos kérdésére.

Az online kérdezz-felelek tanúsága szerint MarvinLarvin nagyrészt sikerrel illeszkedett be a társadalomba: büntetőbíróként jól fizető munkája, felesége és két gyereke is van. Azt mondja, elsősorban a kulturális elvárások, a stabilitás miatt és anyagi megfontolásokból házasodott, és bár érez egyfajta kötődést és tiszteletet a neje és a gyerekei iránt, a szó klasszikus értelmében vett szeretetre képtelen. „Képes vagyok viszont az úgynevezett kognitív empátiára; tudom olvasni az embereket. Meg tudom mondani például, ha valaki rosszkedvű, és el is tudom játszani, hogy együttérzek vele, de ha valaki egy szomorú történetet mesél, attól nem facsarodik össze a szívem” – állítja a férfi, aki szerint a pszichopátia is afféle spektrumzavar: „A különféle antiszociális személyiségjegyek nem minden érintettben vannak jelen egyformán. Sok függ az illető eredeti személyiségétől, és attól is, milyen korán észlelték a betegségét.”

Marvin megosztotta azt is, hogy a diagnózisára azután került sor, hogy a feleségével a hűtlensége miatt párterápiára mentek. „A terapeuta javasolta, hogy kutakodjunk tovább ebben az irányban, én pedig belementem. Őszintén, nem lepett meg a diagnózis, bizonyos szinten mindig is tudtam, hogy más vagyok, mint a körülöttem lévő emberek.” A férfi őszintén beszélt arról is, hogy miközben a személyiségzavara bizonyos értelemben még jól is jön a munkájához, nem gondolja, hogy éveken keresztül ezt csinálja majd. „Kétévente muszáj állást váltanom, mert egész egyszerűen elunom magam. Úgy vagyok összerakva, hogy állandóan szomjazom az izgalmakat, az új impulzusokat, pontosan ezért tudom már most, hogy a feleségemet a jövőben is meg fogom majd csalni – ha alkalmam adódik rá. Egy pontig nyilván képes vagyok moderálni a viselkedésemet, de tudom azt is, hogy ez nem tart örökké.”

Lewis Raymond Taylor

Lewis és párja, Dayana (Fotó: Profimedia)

Pszichopata a pszichopatákról

A hűtlenség fontos kérdés Lewis Raymond Taylornál is (mindjárt mondjuk is miért), aki – miután harmadszor is kiengedték a börtönből – teljes egészében megváltoztatta az életét.

Részt vettem egy féléves rehabilitációs programban, ahol a terapeuták kis túlzással teljesen szétszedtek, majd újra összeraktak az alapoktól. Úgy hagytam ott az intézményt, hogy életemben először tiszta volt a fejem. Nem sokkal később egy ismeretlen odajött hozzám az utcán, és életvezetési tanácsot kért tőlem. Ekkor döbbentem rá, hogy miközben kemény dolgokon mentek keresztül, értékes tapasztalatokat szereztem, amiket most megoszthatok másokkal, hogy tanuljanak belőle ők is.

Taylor azóta létrehozta a saját tanácsadó cégét, ami azon túl, hogy évente több tízmillió dollár bevételt termel, ezreknek oszt életvezetési tanácsokat online. A cégvezetőről és a már-már szektaként működő vállalkozásáról azóta egy nagy port kavart netflixes dokumentumfilm is készült, Lewis pedig most azzal igyekszik feltűnést kelteni, hogy fígyelmezteti az embereket (elsősorban a párkereső nőket) az olyan antiszociális viselkedészavarral élőkre, amilyen ő maga is. Méghozzá azzal, hogy megosztja a legegyértelműbb jeleit annak, ha valaki pszichopatába botlott.

Lewis Raymond Taylor

Lewis Raymond Taylor a róla készült Netflix-doku premierjén (Fotó: Joe Maher/Getty Images)

És akkor a már említett hűtlenség. Taylor szerint a sorozatos megcsalások, és az erről való hazudás mindenképp vészcsengő kell, hogy legyen, mert bár állítja, erről nincs személyes tapasztalata („világéletemben rendesen bántam a nőkkel, sose csaltam meg senkit”), ismer jó pár pszichopatát, aki – tekintettel arra, hogy nem érez semmilyen bűntudatot, vagy megbánást – gondolkodás nélkül csalja meg a párját, ha úgy hozza a helyzet. Ezen túlmenően Taylor szerint a következő jeleket érdemes még nagyon figyelni:

  • gázlángolás (amikor a partner kétségbe vonja a másik emlékeit)
  • manipuláció (vagy arra való kísérletek)
  • agresszió
  • erőszakosság
  • love bombing (míg a kapcsolat elején bármit megadnának a másiknak, a kapcsolatban ebből a lángolásból jelentősen visszavesznek)
  • nem érzi a szeretetet, helyette gesztusokat vár. („Miért nem teszed ezt meg értem? Nem szeretsz?”).
Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top