nlc.hu
Egészség

Hideg víz hatása a menopauza tüneteire

Csodálatos hatása van az úszásnak a menopauza tüneteire

A menopauza pszichikai és fizikai tüneteit egyaránt csökkentheti, ha hideg vízben úszunk.

A University College London (UCL) kutatói 1114, rendszeresen hideg vízben úszó nőt kérdeztek ki, 16 és 80 éves kor között – többségük 45-59 éves volt. 758, menopauza tünetektől szenvedő nő szorongásról, koncentrálási nehézségről, hőhullámokról és éjszakai izzadásról számolt be.

Csodálatos hatása van az úszásnak a menopauza tüneteire

46,9 százalékuk szerint a

hideg vízben való úszás csökkentette szorongásukat,

34,5 százaléknak pedig a hangulatváltozásait mérsékelte. A nők egyötödénél csökkent az éjszakai izzadás, 31,1 százalékuknál pedig visszaszorultak a hőhullámok. 711-en panaszkodtak menstruációjukkal összefüggésben fáradtságra, szorongásra, hangulatváltozásra, rossz alvásra és ingerlékenységre. A résztvevők 46,7 százaléka szerint az aktivitás javította a szorongásukat, 37,7 százalék a hangulatváltozások csökkenéséről számolt be.

Alvása javulásáról a nők 21 százaléka beszélt,

37,6 százalék pedig kevésbé lett ingerlékeny. Az elemzés szerint olyan nők, akik gyakrabban vagy hosszabb ideig úsztak, nagyobb valószínűséggel számoltak be szimptómáik csökkenéséről. Akiknek egy vagy több tünete csökkent, több esetben kifejezetten azért is úsznak, hogy mérsékeljék a tüneteiket. Joyce Harper professzor, a Post Reproductive Health folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője elmondta, a hideg vízről ismeretes, hogy javíthatja az ember kedélyét és csökkenti a stresszt a szabadban úszóknál.

A jeges fürdőt régóta használják

sportolók izmainak regenerálására és gyógyítására. “Tanulmányunk alátámasztja ezeket az állításokat” – hangsúlyozta Harper, további kutatásokat szorgalmazva a hideg vízben való úszással kapcsolatban. A leírtak alternatív megoldást jelenthetnek a menopauzával küzdő nők számára, több nőt ösztönözhetnek a sportolásra.
A hideg vízben úszóknak azért  vigyázniuk kell, nehogy szervezetük kihűljön, sokkot kapjon, illetve nehogy a hideg víz rendellenességet okozzon a szívműködésükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top