nlc.hu
Életmód

A menopauza is okozhat álmatlanságot

Ezért ébrednek fel nők milliói hajnali 3:29-kor

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a változókor is okozhat álmatlanságot, ami a lelki jólétünkre is hatással van. Ebben az esetben a legrosszabb amit tehetünk, hogy a távkapcsoló vagy a telefon után nyúlunk.

Az álmatlanságnak számos olyan oka lehet, mint például a rossz alvási környezet, túlzott képernyőhasználat, fizikai megbetegedések, gyógyszerhasználat, de ide sorolható a menopauza is. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a változókorban a hőhullámok, illetve egyéb rendellenességek mellett alvási zavarokat is tud okozni. Egy új kutatás szerint például a változókorban lévő nők leggyakrabban hajnali 3 óra 29 perckor kelnek fel. A tanulmány szerint a menopauzás, illetve a perimenopauzás nők háromnegyede álmatlanságtól szenved, ami negatív hatással volt az érzelmi jólétükre is. 

Egy új kutatás szerint a változókorban lévő nők leggyakrabban hajnali fél 4-kor kelnek fel

Egy új kutatás szerint a változókorban lévő nők leggyakrabban hajnali fél 4-kor kelnek fel (Fotó: Pexels)

A beszámolóból az is kiderült, hogy minden második nőnek problémát jelent a menopauza tüneteinek kezelése, vagy adott esetben úgy érzik, hogy egyáltalán nincsenek rá felkészülve. A kutatás során az is kiderült, hogy sokan nem is tudták, hogy vannak olyan praktikák, amik segíthetnek az elalvásban, ezért inkább a távkapcsolóhoz vagy a telefonjukhoz nyúltak abban a reményben, hogy ez talán majd segíthet a problémán. 

 „Aggasztó, hogy sokan ebben az esetben a képernyőt választják megoldásként. Ezek az eszközök túlzottan stimulálják az agyat és megnehezítik az alvást. Hatékonyabbak az olyan egyszerű technikák, mint például a jó alváshigiéniát, és a relaxációs technikák gyakorlása” – meséli Dr. Clare Spencer,  a My Menopause Center társalapítója és a Brit Menopauza Közösség Orvosi Tanácsadó Bizottságának tagja a Metronak

Az alvászavar egyik legfőbb jelei közé tartozik például: csökkenő koncentrációs készség, szorongás, belső feszültségérzés, illetve a teljesítőképesség és az emlékezőképesség romlása. Ezen felül nagyban befolyásolhatja a hangulatot, továbbá ronthatja az ítélőképességet és a koncentrációt is. 

A menopauza jelei

A klimaxnak számos előjele lehet, köztük a mellkasi fájdalom, a mell érzékenysége, viszkető és száraz bőr, emlékezetkiesés, gyenge koncentráció, szorongás, ingerlékenység, migrén.

Mi az oka a rossz alvásnak ebben az időszakban? 

A rossz alvás egyik legfőbb oka nem más, mint a hormonális változás. A menopauza során lassan leáll a petefészkek működése, melyek pedig az ösztrogén és a progeszteron legfőbb termelői a szervezetben. A testhőmérséklet változása az alvást is befolyásolja. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top