nlc.hu
Egészség

8 gyümölcs, ami segíti az elalvást

Nem jön álom a szemedre? 8 gyümölcs, ami természetes módon segíti az alvást

Természetes összetevőik révén számos gyümölcs hozzájárulhat ahhoz, hogy hamarabb álomba szenderülj, jobbat aludj és frissen ébredj.

A pihentető alvás nemcsak azért fontos, hogy reggel frissen, energikusan induljon a nap és könnyebben megbirkózzunk a feladatokkal, hanem a hosszú távú egészségmegőrzésben is lényeges szerepe van. A minőségi alvás a hosszú élet titka (legalábbis az egyik), az utóbbi években több vizsgálat is összefüggésbe hozta az alváshiányt és rossz alvást különböző egészségügyi problémákkal, köztük a korai halálozással.

De mi a helyzet akkor, ha valakinek problémája van az alvással? Íme 8 gyümölcs, amely természetes módon segít álomba merülni, és hozzájárul ahhoz, hogy jobban és hosszabban tudj aludni.

1. Banán

Felkarikázott banán egy tányéron juharsziruppal

Fotó: Unsplash

A banánnak számos előnyös tulajdonsága van az energiafokoztástól kezdve a puffadás csökkentéséig. A lefekvés előtt elfogyasztott banán a melatoninhoz hasonlóan működhet, és segíthet a minőségi alvásban. Magas magnézium- és káliumtartalma révén ellazítja az izmokat, a benne lévő triptofán pedig a szervezetünkben szerotoninná alakul, ami hozzásegíthet a nyugodt alváshoz. 

2. Ananász

Felvágott ananász a vágódeszkán

Fotó: Unsplash

Melatonint, C-vitamint, magnéziumot és rostot tartalmaz, amelyek mindegyike segíthet az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában. Emellett bromelain enzim is van benne, ami gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt segít az izomlazításban, és megkönnyítheti az elalvást.

3. Cseresznye és meggy

Cseresznye egy tálban

Fotó: Unsplash

A cseresznye, de különösen a meggy leve melatonint tartalmaz, ami remek természetes módja az alvás minőségének és hosszának fokozására. Ráadásul a TikTokon most nagyon megy a meggylé ilyen célú fogyasztása.

4. Kivi

Kivik a pulton

Fotó: Unsplash

Mindennapos fogyasztás esetén a kivi jótékonyan hathat az alvás minőségére és hosszára. A C-vitamin és a magasabb szerotoninszint elősegíti az ellazulást, ezért a kivi tökéletes lefekvés előtti nassolnivaló. Azt is feltételezik, hogy a kivi gyulladáscsökkentő antioxidánsai is felelősek lehetnek az alvást elősegítő hatásáért.

5. Narancs

Félbevágott narancs

(Fotó: Unsplash

A narancs akár 47 százalékkal is növelheti a melatonin szintjét a szervezetedben, de nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes fogyasztanod. Kiváló forrása a B-vitaminoknak, amelyek számos módon segítik az alvást: csökkentik a szorongást és a depressziót, javítják az alvás-ébrenlét ciklus rendszerességét, és segítik a szerotonin, a dopamin és a GABA (az agy legfőbb alvást elősegítő neurotranszmittere) szintézisét.

6. Papaja

Papaja felvágva és kockázva

Fotó: Unsplash

Nem mondható mindennapi gyümölcsnek mifelénk, de bővelkedik C és E-vitaminban, folsavban és káliumban. Utóbbi természetes módon segít ellazítani az izmokat, csökkenti a vérnyomást, így a káliumban gazdag ételek fogyasztása elősegítheti a mélyebb, jobb minőségű pihenést.

7. Avokádó

Avokádó félbevágva

Fotó: Unsplash

Az avokádónak magas a magnéziumtartalma, amit olykor az alvás ásványi anyagaként is emlegetnek. Ha hiányt szenved belőle a szervezeted, akkor nehezen tudsz elaludni és megszakítás nélkül, hosszan aludni. A magnéziumban gazdag ételek elősegítik a mély alvást, mivel ez az alapvető anyag természetes relaxálószer. Segít kikapcsolni az adrenalint, így a minőségi alvás után kipihenten, felfrissülve ébredhetsz.

 

8. Alma

Egy alma az asztalon

Fotó: Unsplash

A legkedveltebb hazai gyümölcs rostokat és természetes cukrokat tartalmaz, amelyek stabilizálják a vércukorszintet. Ez segít megelőzni az éjszakai ébrenlétet, valamint javítja az általános hangulatot és közérzetet.

(Források: 1, 2, 3, 4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top