nlc.hu
Egészség

Munka közbeni étkezés hátrányai egészségi szempontból

Sokkal rosszabb az íróasztalnál ebédelni, mint ahogyan gondolod

Ebéd közben is dolgozni sokaknak bevett szokása, csak az a baj, hogy nagyon káros is.

Sokan gondolják, hogy ha megspórolják az ebédszünetet és az íróasztaluknál esznek, azzal időt takarítanak meg és korábban fejezhetik be a napjukat. De vajon tényleg megéri az íróasztal mellett ebédelni? – kérdezi a Fox News.

Az ezCater 2023 Lunch Reportja ötezer dolgozót kérdezett meg az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy közel felük hetente legalább egyszer kihagy egy ebédszünetet.

  • Az emberek közel negyede azért tette, hogy időben be tudja fejezni a munkáját,
  • Közel ennyien attól tartottak, hogy nem lesz elég idejük befejezni a napi munkát, ha nem dolgoznak ebéd közben is.
  • Ötödüknek pedig egyszerűen túl sok megbeszélése volt ahhoz, hogy szünetet tartson.

„Ez azt sugallja, hogy az alkalmazottak ​​rövid távú szemlélettel gondolkodnak, szem elől tévesztve a teljes képet. Hosszú távon ez a szokás kiégéshez és stresszhez vezet” – mondja Diane Swint, a felmérést készítő ezCater képviselője.

A dolgozók közel fele kevésbé érzi magát kiégettnek,

miután szünetet tartott – mutatta ki a felmérés. Bár úgy érezhetjük, hogy a déli szünetek kihagyásával időt takarítunk meg, valójában ez a szokás csökkenti az összpontosítás képességét és a termelékenységet is. Az ebédszünet előnyei azonban nyilvánvalóak: a dolgozók több mint fele mondta, hogy összeszedettebb, ha van ideje egy normális ebédre. A dolgozók több, mint háromnegyede szerint pedig az ebédszünet egyenesen javítja a teljesítményét.

Ennél mondjuk még egy rázatógépen is jobb enni. Részlet az angol Office-ból

„Ebéd közben, a korai lelépés érdekében dolgozni a termelékenység mellett a fizikai és mentális jóllétre is jelentős hatást gyakorol” – mondja Sarah Heckler dietetikus. Szerinte a valódi ebédszünet megtartása egyértelműen javítja munka és magánélet egyensúlyát.

Az előre kijelölt ebédszünet elősegíti a szükséges feltöltődést a munkanap során. „Átmenetileg lehetővé teszi a kilépést a munkából, ezzel segítve elő a munka és a magánélet elválasztását. Ez a határvonal pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkával kapcsolatos stressz ne rombolja életünk más területeit. Az íróasztal elhagyása lehetőség a »lelki újrakezdésre«, arra, hogy összpontosítva és tiszta fejjel térhessünk vissza a munkához” – mondja Heckler.

Az sem utolsó szempont, hogy milyen táplálkozási szokásokat alakít ki az ebéd közbeni munkavégzés. Az íróasztal melletti evés során például nagyobb esély nyílik a túlevésre.

Ilyenkor gyorsan és gondolkodás nélkül eszik az ember, ami elégtelen rágáshoz és rosszabb emésztéshez vezet. A habzsolás miatt nagyobb falatok kerülnek a gyomorba, ami megnehezíti az emésztőrendszer dolgát, sőt a tápanyagok hatékony felszívódását is.

Az olyan, tápanyagban gazdag élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és sovány fehérjék az általános

egészség fenntartása mellett energikusabbá is tesznek.

Emiatt sokkal rosszabb az íróasztal mellett enni, mint azt gondolnád

Hiányuk viszont megnehezíti az egész napos koncentráció és a munkához szükséges energiaszint fenntartását. Az ebéd kihagyása vagy a sok finomított cukrot és zsírt tartalmazó ételek választása viszont meggyorsítja a kimerülést. Az efféle ételek ugyanis gyors energialöketet adnak, amit gyakran az energiaszint gyors csökkenése követ.

És akkor most pontosan hogyan is kellene ebédelnünk?

  • Ha lehet, hagyjuk ott az íróasztalt, és együnk a pihenőhelyiségben.
  • Ha lehet, menjünk ki a szabadba – vagy akár együnk is kint, már ha van rá időnk.
  • Akárhol is eszünk, fontos, hogy az egészséges dolgokat együnk – nem is csak a helyes táplálkozás, inkább az általános jóllétünk miatt.
  • A szénhidrátot, fehérjét és zsírokat egyaránt tartalmazó, kiegyensúlyozott ebéd segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában.

Ezeket a szabályokat betartva délutánra is marad energiánk dolgozni anélkül, hogy túl sok kávét vagy édességeket kellene magunkhoz vennünk, az éberségünk megőrzéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top