nlc.hu
Egészség

Bene Krisztián lúgos orvos szabadon engedése

Nőnapon dönthetnek a lúgos orvos szabadon engedéséről

A Budai Irgalmasrendi Kórház volt orvosigazgatója, Bene Krisztián sorsáról a Fővárosi Törvényszék dönt.

Március nyolcadikán tartja a Fővárosi Törvényszék Bene Krisztián kedvezménytárgyalását – tudta meg a Telex. A lúgos orvos néven ismertté vált Bene 2013. március 12-én támadt rá az őt pár hónappal előtte elhagyó Renner Erikára. Miután betört a nő lakásába, megkötözte, elkábította, majd lúgot locsolt a nő nemi szervére és annak környékére. Emiatt Renner súlyos, maradandó,

teljes további életét befolyásoló égési sérüléseket szenvedett.

 A Budai Irgalmasrendi Kórház volt kórházigazgatóját hosszas huzavona után összesen hatszor ítélték el. 2018-ban Bene jogerősen 11 év börtönbüntetést kapott, örökre eltiltották az orvosi hivatástól és nagy nehezen 25 millió forint kárenyhítést is kifizetett a nőnek. Bene jó magaviselete miatt legkorábban hét és fél év után szabadulhat. Az előzetesben letöltött 19 hónapot is beszámolva tehát legkorábban március 28-án kerülhet szabadlábra.

Nőnapon dönthetnek a lúgos orvos szabadon engedéséről

Renner Erikának a 2017-ben induló kártérítési ügye során

évekig három férfi – két ügyvéd és a bíró – jelenlétében kellett bizonygatnia nemi szervének súlyos sérüléseit. A bíró hét évvel a támadás után újabb szakértői vizsgálatokat rendelt el. A 2020-ban elkészült egyesített szakértői vélemény szerint Renner nem dolgozta fel a támadást, csupán megtanult azzal együtt élni. Az eljárások során újabb traumák érték. Az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, az elhúzódó bírósági tárgyalások során pedig főleg

férfiak előtt kellett vizeletürítési, menstruációs problémáiról,

nemi szervének állapotáról és megváltozott szexuális életéről beszélnie. Emiatt intézményi abúzus áldozata lett – írja az egyesített szakértői vélemény. Renner szerint átfogó rendszerre lenne szükség, melyben „a bántalmazó elítélése után sem engedik el az áldozat kezét”. A jelenlegi gyakorlat visszásságaira példaként elmondta, hogy saját ügyében személyesen kellett megérdeklődnie, mikor kerülhet szabadlábra bántalmazója. Érdeklődésére a Büntetés-végrehajtás a sajtón keresztül tájékoztatta arról, hogy négy héttel az elítélt szabadítása előtt kap értesítést, ennyi ideje van felkészülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top