nlc.hu
Egészség
A nyugtalanláb-szindróma tünetei és kezelése

Amikor a lábad ébreszt: ilyen nyugtalanláb-szindrómával élni

A nyugtalanláb-szindrómának nincs rejtett változata: aki érintett, tudja, hogy valami nem oké, az alattomos tünetek ugyanis senki figyelmét nem kerülik el.

A nyugtalanláb-szindróma egy idegrendszeri probléma, aminek tünetei – a zsibbadás, a viszketés, a fájdalom vagy égő érzés – akkor jelentkeznek legintenzívebben, amikor eljön a pihentető alvás ideje.

Amikor a lábad ébreszt - Ilyen nyugtalan láb szindrómával élni

A fenti kellemetlenségek csak akkor enyhülnek valamelyest, ha megmozgatod a lábad, ez azonban jócskán beárnyékolja a pihenést. A nyugtalanláb-szindróma az alvászavarok egyik leggyakoribb oka, a panaszok ugyanis vízszintes testhelyzetben alakulnak ki, de többen beszámolnak arról is, hogy ülőmunkát végezve vagy vezetés közben tör rájuk valamelyik kínzó tünet.

Már nem csak az idősek betegsége

Az átmozgatás mellett egy rövid séta vagy a végtagok tornáztatása is segíthet, ez azonban nem olyan könnyen kivitelezhető a fenti tevékenységek közben.

Korábban a szakemberek is úgy gondolták, hogy a nyugtalanláb-szindróma elsősorban az idősek betegsége, ezt azonban mára megcáfolták. Fiatalok körében is megfigyelhető, a korosodással pedig intenzívebbé válhatnak a panaszok.

Ez hosszú távon kedvezőtlenül befolyásolja az életminőséget, egyrészt a pihentető alvás elmaradása miatt, másrészt a panaszok miatt kialakult stresszből fakadóan. Tudj meg többet erről a szindrómáról és arról, mi jelenthet kiutat belőle!

Megnézem
Összes kép (8)

Fotó: Getty Images – Boy_Anupong

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top