nlc.hu
Egészség

Csipkerózsika-szindróma tünetei

Ennyit alszik egyhuzamban, akinek Csipkerózsika-szindrómája van

Elsőre remekül hangzik, hogy mennyi időre zuhan mély álomba egy Csipkerózsika-szindrómás, de ha jobban belegondolunk, mégsem annyira izgi...

A Csipkerózsika-szindróma, vagy ahogy az orvostudomány nevezi, Kleine-Levine-szindróma egy olyan idegrendszeri rendellenesség, melynek következtében az érintettek az átlagosnál jóval hosszabb ideig képesek megszakítás nélkül aludni.

Csipkerózsika

Fotó: IMDb

Egy Indonéziában élő, Echa nevű kamaszlányra az egész világsajtó felfigyelt még 2017-ben, mert Csipkerózsika-szindrómája miatt 13 napig aludt egyhuzamban. Miután kétségbeesett szülei orvoshoz fordultak vele, a részletes kivizsgálás után kiderült, hogy semmi más nem indokolja a majdnem 2 hétig tartó álomba zuhanását, csakis a szóban forgó alvászavar.

Eszik és vécére is megy álmában

A 17 éves lány azóta többször is „Csipkerózsikává változott”: egyszer két teljes napig aludt, majd egy súlyosabb epizód során kilenc napig nyomta az ágyat. A hiperszomniának is nevezett alvászavar komoly kihívások elé állítják a lány családját: miután a hosszúra nyúlt alvásból felébred, rendkívül gyenge, így a regenerálására nagy gondot kell fordítaniuk.

Mint az édesapja elmondta, többször is megpróbálta felébreszteni a lányát, de nem járt sikerrel. Beszámolója szerint a kamaszlány képes arra, hogy (a megfelelő óvintézkedéseket betartva) álmában egyen, amikor pedig a szükség úgy kívánja, a mosdóba kísérik, hogy elvégezze a dolgát.

A Csipkerózsika-szindróma az orvosok számára is rejtélyes betegségnek számít: pontos okát nehéz megállapítani, állhat a hátterében idegkárosodás, örökölt hajlam, valamint érzelmi vagy testi trauma. A frissebb kutatások szerint lázzal járó vírusfertőzés így akár egy influenzás megbetegedés után is kialakulhat. Mivel a pontos ok az esetek többségében ismeretlen, célzott gyógymódot sem tudnak rá az orvosok, így Echa szülei is csak reménykednek benne, hogy a lányuk felnőtt életét nem fogja beárnyékolni ez a különös szindróma.

A Kleine-Levine-szindróma jelentkezhet kevésbé súlyos formában is, ilyenkor „csak” 18-20 órát alszanak zsinórban az érintettek. Mutatjuk, mi utalhat még a Csipkerózsika-szindróma jelenlétére:

Megnézem
Összes kép (7)

Nyitókép: imdb.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top