nlc.hu
Egészség

Egészségmítoszok

8 mítosz a diétákról, a testmozgásról és az alvásról

Népszerű egészségmítoszok, amelyeknek semmiképp se dőlj be!

A szakértők szerint a fiatalkorban kialakult hiedelmek arról, hogy mi az egészséges és mi nem, egy életen át követhetnek bennünket. De mi van akkor, ha ezeket a hiedelmeket nem támasztják alá a tudományos vizsgálatok? Íme nyolc olyan feltevés az étrendről, a testmozgásról és az alvásról, amelyeket nem támasztanak alá a tudományos tesztek.

1. mítosz: A népszerű diétáknak működniük kell

Gyorsan fogyni. Csábító, de a tipikus divatdiéta – még a bevettebb diéták is, mint például a keto – a táplálékbevitel korlátozását hangsúlyozzák, gyakran egész élelmiszercsoportok betiltásával. A Keto például betiltja a gabonát, a hüvelyeseket és a gyümölcsöket, kivéve egy marék bogyós gyümölcsöt. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a fontos mikrotápanyagok elhagyása nem egészséges, és a korlátozó étrendek „hosszú távon kudarcot vallanak”. „Az ilyen típusú korlátozások hosszú távon súlygyarapodáshoz, nem súlycsökkenéshez, vagy gyakran jojó-effektushoz vezetnek” – mondta Nina Taylor, a National Alliance for Eating Disorders oktatási menedzsere. Kutatások kimutatták, hogy a növényi alapú étrend, a cukorbevitel figyelése és az esztelen étkezés korlátozása nagyszerű módja annak, hogy évekkel növeljük az élettartalmunkat, és megelőzzük az elhízást.

2. mítosz: Rendben van, ha ágyba visszük az okostelefont

Ki ne szeretné még utoljára ellenőrizni közösségi hírcsatornáit, mielőtt elaludna? A kutatások azonban összefüggésbe hozták az okostelefonok éjszakai túlzott használatát az elalvási nehézségekkel, az alvás időtartamának csökkenésével, a nappali fáradtsággal és még a hangulati zavarokkal is. Amikor telefonunkat használjuk, kék fénnyel árasztjuk el a szemünket, ami leállítja a melatonin termelődését – ez az a hormon, amely szabályozza a test óráját. A szakértők azt javasolják, hogy lefekvés előtt egy teljes órára iktassuk ki a LED spektrumú lámpákat. A lényeg: ne vigyük ágyba a mobilt és annak káros kék fényét. Használjunk régimódi ébresztőórát az ébredéshez.

Telefonnyomkodás az ágyban

A szakemberek aktív késleltetésnek hívják az alvás előtti telefonozást (Fotó: Getty Images)

3. mítosz A közösségi média diétára és testmozgásra inspirálhat

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok úgy vélik, hogy a TikTokon, a Facebookon vagy más közösségi oldalakon a fitnesz- és diétás videók arra ösztönzik őket, hogy egészségesebben éljenek – mondta Taylor. Azonban, amihez ez vezethet, az a testtel való elégedetlenség – a társadalmi összehasonlítás, valamint a testtel és a testsúllyal kapcsolatos sok aggodalom. Ezek mind kockázati tényezők az evészavar kialakulásában. A szakértők attól tartanak, hogy a testképzavar fokozódhatott a járvány idején, mivel egyre több fiatal fordult a közösségi médiához, miközben társadalmi elszigeteltséggel és megzavart rutinokkal is szembesült. Egyesek szerint az úgynevezett intuitív étkezés természetes módja annak, hogy meghallgatjuk a test éhségre és jóllakottságra vonatkozó jelzéseit, ami a szakértők szerint egészségesebb étkezési módot teremt. Egyesek „antidiétának” is hívják.

4. mítosz: A szundi gomb megnyomása segít többet aludni

Ahogy közeledik a reggel, szervezetünk az „álom” ciklus végéhez közeledik. Nyomjuk meg a szundi gombot, és az agy azonnal egy új álomciklusba kerül, mondják a szakértők. Amikor néhány perccel később megszólal az ébresztő, akkor valószínűleg a ciklus közepén tartunk, és morcosan ébredünk fel. Profi tipp: Helyezzük az ébresztőt a szoba másik oldalára, így ki kell kelnünk az ágyból, hogy kikapcsoljuk.

5. mítosz: A felülés segít hasi zsírt veszíteni

Valójában az edzés az egész testen égeti a zsírt, ezért nem érdemes csak egy kijelölt területen végezni. A felülés növeli az izom erejét, de nem járul hozzá a fogyáshoz. A szakértők azt javasolják, hogy növeljük a kardió edzést a zsírégetés érdekében. Törekedjünk kiegyensúlyozott edzési rutinra az edzés intenzitásának változtatásával, beleértve a magas és alacsony intenzitású edzéseket is.

buddhaszobor

Fotó: Unsplash

6. mítosz: A legjobb, ha csukott szemmel ágyban maradsz, amikor nem tudsz aludni

Alvásszakértők szerint a 20 percnél hosszabb ágyban fekvés álmatlanság esetén, az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, mert arra eddzük az agyat, hogy az ágyat az alváshiánnyal társítsa. Ez krónikus álmatlansághoz vezethet. „Ez ellentmondásos, de az ágyban ébren töltött idő az ágyból fogorvosi széket csinál” – mondta korábban Michael Grandner klinikai pszichológus és alvásszakértő a CNN-nek. Ehelyett álljunk fel, és csináljunk valami unalmas dolgot, például hajtogassuk össze a ruhaneműt, amíg álmosak nem leszünk.

7. mítosz: Állandóan edzenem vagy diétáznom kell ahhoz, hogy megváltoztassam a testalkatomat

Hiedelem, hogy a folyamatos edzés vagy diéta megváltoztathatja az alapvető testalkatot. Különösen a fiatalabb korosztályok körében elterjedt az az érzés, hogy „ha csak jobban diétáznék, vagy ha csak többet sportolnék, akkor a testem egy bizonyos módon nézne ki”. A valóság az, hogy a testtípusok széles skálája és sokfélesége létezik, amelyek mindegyike normális és egészséges. A genetika kulcsfontosságú abban, hogy az edzés hogyan hathat a testre. Nincs értelme annak az elképzelésnek, hogy mindenki fogyhat vagy hízhat, vagy akár egy ideális testképet formálhat. Mindig is lesz változatosság a testben. Végül is azt mondani is értelmetlen, hogy „magasabbnak kell lenned” vagy „alacsonyabbnak kellene lenned”, igaz?

hasizom gyakorlat, felülés

Kardio nélkül mit sem ér a felülés. Fotó: Unsplash

8. mítosz: A közösségi médiában hirdetett testépítő kiegészítők valóban működnek

„A középiskolás és főiskolás korú fiatalok úgy érezhetik, hogy súlyzós edzés-kiegészítőkre van szükségük a közösségi médiában hirdetett termékek láttán – mondta Dr. John Xerogeanes, az Emory Ortopédiai és Gerincközpont sportorvosi osztályának vezetője és az Emory Egyetem Orvostudományi Karának ortopédiai professzora. – A legnagyobb problémám a pácienseimmel az étrend-kiegészítők. Valamelyik influenszer mond valamit, ami teljesen képtelenség, és a gyerek hirtelen azt mondja: Hé, bevehetem ezt a kiegészítőt, és hasizmom lesz tőle.” Ráadásul a gyártók más ásványi anyagokat vagy akár stimulánsokat is beletehetnek a keverékükbe, ezért néhány középiskolás és egyetemi sportoló pozitív eredményt adhat a drogteszten.

A kutatások azt mutatják, hogy ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozunk, valószínűleg nincs szükségünk étrend-kiegészítőkre, kivéve, ha terhesek, idősek vagyunk, vagy diétáznunk kell.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top