Egyensúlyban
Hirdetés

5 tipp: így gondozd az emésztőrendszered! (x)

A karantén és a krízishelyzet nemcsak a lélek, de az emésztés számára is komoly próbatételt jelent, ami sokaknál emésztési és táplálkozási zavarok formájában öltött alakot. Összegyűjtöttünk öt olyan tippet, amivel regenerálhatjuk, óvhatjuk a bélcsatornánkat.

Az általános iskolai biológia óra óta tudjuk, hogy az emésztőrendszer (és az azt alkotó szervek) a test működési mechanizmusának nagyon fontos része, aminek legfőbb feladata, hogy a tápanyagokat lebontsa, továbbítsa, felszívja, energiává alakítsa, a haszontalan anyagokat pedig eltávolítsa.

hidratálás

fotó: Profimedia

Ma már egyre többen tudják és tapasztalják meg saját bőrükön, hogy az egészséges bélrendszer nemcsak a fizikai, de a mentális egészségre is hatással van, olyannyira, hogy egy jól működő emésztőrendszernek köszönhetően bizonyítottan enyhülnek például a depresszió és a szorongás tünetei. Jó hír, hogy a bélrendszer egészségének fenntartásához és működéséhez gyakran csak néhány szokás adaptálása szükséges. A gasztroenterológusok többek között ezeket a tippeket tanácsolják:

Hidratálás mindenek felett

Ha az emésztőrendszerről van szó, a megfelelő hidratálást sokan figyelmen kívül hagyják, pedig a víz szerepe elemi. Gyorsítja az anyagcserét, lehetővé teszi a sejtek és a szövetek zavartalan működését, tisztítja az emésztőrendszert, akadályozza a mérgek felhalmozódását, gátolja a puffadást, segít az ételek lebontásában és továbbításában. Tipp: Ébredés után igyunk meg két pohár vizet, és napközben is figyeljünk rá, hogy ne száradjunk ki! Cukros üdítők helyett vizet fogyasszunk, naponta 2-2,5 litert. Közvetlenül étkezés után ne igyunk vizet, az felhígítja az emésztőnedveket, ezzel is rontva az emésztés erejét. (forrás: biohmhealth)

Szeressük a kávét!

A jó kávé és az egészséges bélrendszer egyáltalán nem két összeegyeztethetetlen dolog – sőt, a kávé olyan hasznos összetevőket tartalmaz, amelyek probiotikus tulajdonságokkal rendelkeznek, így az emésztőrendszer természetes élőflórájára is hatással vannak, jótékony hatással vannak a tápcsatorna mikrobapopulációjára, növelik a bélrendszerben élő, jótékony bifidobaktériumok számát. Tipp: Mértékkel ugyan, de fogyasszunk főzött kávét, az ugyanis étkezési rostokat és olyan fenoloid vegyületeket is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek. (forrás: medicalnewstoday)

Fogyasszunk sok salátát!

Tudományosan bizonyított, hogy a bélrendszer egészségének kulcsa az elfogyasztott növények sokféleségében is rejlik, a bél mikróbái ugyanis rostot „akarnak”. Ezért lenne fontos, hogy a mindennapi étkezés része legyen a saláta – méghozzá az olyan saláta, amiben minél többféle leveles zöldség (spenót, saláta, kelkáposzta, mángold, madársaláta) van. E zöldségek kalóriatartalma alacsony, ellenben annál több hasznos tápanyagot tartalmaznak. Tipp: Kis mennyiségben, de tegyük a mindennapok részéve az erjesztett ételeket (például savanyúság, kefír, kimchi, almaecet, miso), azok ugyanis segítik az ételek lebontását, a felszívódást segítő enzimekhez juttatják a szervezetet. (forrás: eatingwell)

Mozogjunk!

Professzionális sportolók vizsgálatával is bizonyították, hogy a mozgás jótékony hatással van az emésztésre, sőt a sportolók emésztőrendszeréhez igazított étrend javítja a teljesítményüket. A testmozgás növeli a bélrendszer mikrobiális egyensúlyát és sokféleségét, amik pedig abban segítenek, hogy a bélrendszer a lehető legjobban tudja „kicsomagolni” a tápanyagokat. Tipp: Keressük meg azt a testmozgást, amit hetente legalább kétszer-háromszor végezni tudunk. (forrás: medicalnewstoday)

Naponta böjtöljünk!

Szakemberek szerint fontos lenne egy étkezési ütemterv felállítása, ami egy napi, rendszeres étkezési menetrendet takar. Ennek része ne csak a napi több, kisebb étkezés legyen, de a böjt is. A bélrendszer számára fontos lenne, hogy 18:00 óra után már vízen kívül semmi mást ne fogyasszunk, a következő étkezés a reggeli legyen. Tipp: A napi böjtnek több formája létezik, például a 16:8 protokoll, ahol 8 óra áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy együnk, 16 órán át azonban a szervezet pihen. Keressük meg a számunkra legtökéletesebb megoldást, de lehetőleg szakemberrel – gasztroenterológussal, dietetikussal – egyeztetve. (forrás: cleanplates)

A cikk az Iberogast forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Olvass még a témában!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top