Szűrd ki cikkek

Lyukasbél-szindróma: megvan a magyarázat a sok emésztési betegségre?

Többször voltak már hasi panaszaid, próbálták kivizsgálni, de semmi lényegeset nem találtak? Lehet, hogy neked is „lyukasbél-szindrómád” van.

Crohn, IBS, ételintolerancia: a ti környezetetekben is van legalább egy ember, akinek gondja van a táplálkozásával, gyomrával, emésztésével? Tessék? Ja, igen, inkább több. Európában egyre nő azok száma, akik táplálkozási okokra visszavezethető emésztőrendszeri megbetegedésben szenvednek.

De vajon mivel van a gond? Az ételeinkkel vagy a gyomor- és bélrendszerünkkel? Az a baj, hogy mindkettővel.

Pedig kívülről milyen szép (Profimedia)

Nemkívánatos anyagok a testünkben

Egyre több „műanyag” jut a szervezetünkbe, és egyre több környezeti hatás rontja a bélrendszerünk állapotát. Vagyis a védvonal sokaknál nem működik többé, vagy csak megbízhatatlanul. De miből is áll ez a védelem akkor, ha egészséges?

Beleink feladata kettős. Egyrészt rajtuk keresztül szívódnak fel a hasznos tápanyagok – ezért átjárhatónak kell lenniük. Másrészt védőgátként kell hogy működjenek, vagyis vissza kell tartaniuk a káros anyagokat és kórokozókat.

A gond csak az, hogy a kettő mostanában nagyon gyakran „kapcsolt áruként” érkezik. Ha kórokozókat nem is, de a modern enni- és innivalókkal rengeteg vegyi- és méreganyagot nyelünk le nap mint nap. Tartósítószerek, ízfokozók, alkohol, gyógyszerek: csak néhány dolog az inkább káros, mint hasznos kategóriából. Emellett sokaknál ott a dohányzás, a stressz, mozgáshiányos életmód, ami mind rontja beleink minőségét.

Fizikai védelmi vonalunk eredetileg egy hármas egység:

• epitel sejtek – ezek több sejtféleségből állnak, a nagy részét az enterociták teszik ki, melyek fő feladata a tápanyagok felszívása.

• mucus – nyálka, ez egy zselés réteg a hámsejtek és a bélben élő mikrobiom között, mely enzimeket, fehérjéket, immunglobulinokat tartalmaz

• bél mikrobiom – a kórokozók szaporodását gátolja, szabályozza a tápanyagok emésztését, tápanyagot szolgáltat a bélhámsejteknek, B-vitaminokat, K-vitamint, folsavat, rövid láncú zsírsavakat termel, és segíti az immunrendszer kiegyensúlyozott működését

Rés a pajzson

Ez így nagyon szépen hangzik, a gond csak az, hogy nem egy áttörhetetlen záróréteg.  Kóros állapotokban ez a finoman összehangolt hármas védelmi rendszer sérül, a bélfal áteresztőképessége (permeabilitása) megnőhet, ezzel pedig szabad átjárást ad a baktériumoknak, toxinoknak, részben emésztett táplálékoknak. Azok így a bélből a véráramba kerülnek. Ez az állapot az áteresztő bél szindróma vagy más néven „lyukas bél”, „leaky gut”, ami számos súlyos betegség hátterében is ott lehet, illetve súlyosbíthatja azok állapotát:

• gyulladásos bélbetegség • fejfájás – migrén • irritábilis bél szindróma • artritisz – ízületi gyulladások • szklerózis multiplex • autizmus • asztma • atópiás dermatitisz

Az áteresztő bél szindróma tünetei lehetnek: krónikus fejfájás, ízületi fájdalmak, székrekedés, hasmenés, puffadás, pajzsmirigy-problémák, állandó kimerültség, szorongás, depresszió.

Ma már nem kell találgatnunk, laborban is lehetséges diagnosztizálni a károsodott állapotot – egyszerűen a székletminta vizsgálatával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top