A növényi alapú táplálokzással kapcsolatos leggyakoribb tévhit, hogy ha valaki száműzi az étrendjéből a húst, búcsút mondhat a fehérjéknek. A személyi edzők sokszor hallják a kérdést, amikor az ügyfeleikről kiderül, hogy vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak, hogy akkor viszont hogyan tudják fedezni a szervezetük proteinszükségleteit.
Nos, a jó hír, hogy nem kell drága és sokszor hatástalan táplálékkiegészítőkre költeni vagy befogott orral egy-egy darab húst leerőltetni a torkunkon, ugyanis az egészséges táplálkozáshoz ajánlott, testkilogrammonkénti 0,8 gramm fehérje bevitelét bőven meg lehet oldani zöldségek és olajos magvak segítségével.
Még a magas fehérjeigényű, aktív felnőttek, sokat mozgó nyugdíjasok és fejlődésben lévő gyerekek is könnyedén fedezhetik a napi szükségleteiket például tofu, lencse, bab, teljes kiőrlésű gabona, illetve diófélék vagy más olajos magvak fogyasztásával.
Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége szerint a megfelelően összeállított növényi alapú étrend gondoskodik a megfelelő tápanyagok beviteléről, így tehát egészségesnek tekinthető, ráadásul, ez a táplálkozási forma csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, bizonyos daganatok és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A növényi alapú fehérjék – például rizs, bab vagy kukorica – bevitelével emellett a szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavakat is hatékonyan bejuttatjuk a szervezetünkbe, egyszóval, nyugodtan támaszkodjunk a növényi alapú táplálkozásra, minden szükséges vegyülethez hozzájuthatunk hús fogyasztása nélkül is.