nlc.hu
Életmód
Legyél fitt konyhatündér!

Legyél fitt konyhatündér!

Régóta szeretnél áttérni a tudatosabb étkezésre, de még a fõzéssel is hadilábon állsz? Nem tudod, melyik gyümölcs, zöldség a megfelelõ? Tippjeink segítségével nem csak egészségesen élhetsz, de nagyobb kedvvel láthatsz neki a fõzésnek is!

Gyümölcsből az érett a nyerő

• Mindig szezonális gyümölcsöt válassz, lehetőleg hazai terméket, mert ezek a legzamatosabb ízűek és a legnagyobb tápanyagtartalmúak.
• Szagold meg a gyümölcsöt, így tudod a legjobban megállapítani, hogy érett-e. Az érett gyümölcsök nem csak finomabbak, vitaminban gazdagabbak, de könnyebben emészthetőek is, szemben az éretlenekkel.
• A gyümölcsöket inkább darabonként válogasd ki vásárláskor, lehetőleg ne vegyél előre kimért és becsomagolt terméket!
• Felhasználás, illetve evés előtt általában elegendő egy rövid, folyóvizes leöblítő mosás, kivéve a szőlőfürtöket, amelyeket gyakran erős permetezéssel óvnak a kártevők ellen. Az almákat egy törlőkendővel fényezheted ki.

Ha zöldség, fő a sokszínűség!

Ahhoz, hogy a zöldségekben fellelhető vitamintárházat a legnagyobb arányban hasznosíthassa a szervezeted, sokféle és változatos színű zöldséget kell kipróbálnod. Ne felejtsd ki a sorból a friss zöldfűszereket, a ropogós salátákat és a gombákat sem!

• Próbálj ki olyan fajtákat is, amelyeket eddig nem ismertél! Az édes burgonya például a krumplihoz hasonlóan készíthető el, kicsit édeskés az íze, és szívvédő karotinokban gazdag.
• Minden zöldségféle, saláta és fűszernövény elkészítésére érvényes, hogy felhasználás előtt sosem szabad sokáig vízben áztatni őket, különben az értékes tápanyagok kioldódnak belőlük. A salátát és a zöld fűszereket óvatosan mosd le, majd rázd le párszor, hogy megszáradjanak a levelek.

Mi a bio előnye?

Az ökológiai gazdaságokból származó termékek általában drágábbak a hagyományosnál. Ez a többletkiadás azonban megéri, hiszen a biogyümölcsök és -zöldségek nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat és egyéb káros anyagokat. Kevesebb bennük az egészségre ártalmas nitrát is – ez mindenekelőtt a zöld leveles zöldségekre érvényes, így például a spenótra, a sóskára és a salátafélékre.

A legegészségesebb módszerek

A zöldségek, a hal és a fehér húsok a fitt táplálkozás fő alkotórészei, melyek az alábbi kíméletes főzési eljárásokkal elkészíthetők.

Vízgőzben párolás

Mit jelent?
Körülbelül 100 Celsius-fokos vízgőzben párolást. Ennél az eljárásnál az élelmiszerek megtartják tápértéküket és aromájukat. A vízben oldódó vitaminok és ásványi anyagok is kevésbé lúgozódnak ki, mint főzéskor vagy sütéskor.

Tanácsaink:
• Olyan fazékra lesz szükséged, amelyhez jól illeszthető a szűrő. De akár kínai bambuszkosárkát is rakhatsz egy magas falú edényre. Fontos, hogy csak a fazék alján legyen némi víz, a párolandó élelmiszerek a lefedett edényben, a gőzben párolódjanak. A vizet forrald fel, majd a hőfokozatot vedd alacsonyabbra.
• Figyelem! A párolásnál hosszabb elkészítési idővel kell számolni, mint a főzésnél!
Mire a legmegfelelőbb?
Zöldségek (karfiol, brokkoli, borsó, répa), halfilék és vékony hússzeletek (csirkemell) párolására.

A folytatásért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top