Életmód

Modern alvászavar: az alva üzengetés

Lehet, hogy már veled is előfordult?

Egyre szélesebb körben terjed az – alvajárás után szabadon – alva üzengetésnek elnevezett alvási rendellenesség. Az ebben szenvedők éjszaka, szinte öntudatlan állapotban nyúlnak a mobiltelefonjukért és azon rendszerint összefüggéstelen vagy kínos tartalmú üzeneteket írnak, majd küldenek el úgy, hogy másnap gyakran nem is emlékeznek az egészre, és az üzenet fogadójától tudják meg, hogy mit csináltak.

Modern alvászavar: az alvaüzengetés

Azon túl, hogy az alva üzengetés kompromittáló helyzeteket eredményezhet, egészségügyi kockázata is van. A jelenség ugyanis megzavarja a pihenés, regenerálódás folyamatát, rontja az alvás minőségét. Az ember emiatt másnap fáradtan ébred és gyengébb lesz a szellemi kapacitása.

A szakemberek azt tanácsolják az alva üzengetőknek, hogy a kellemetlen szituációk és a másnapi gyűröttség kivédése érdekében lefekvés előtt kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat, sőt a legjobb, ha a hálószobából is kiviszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top