Laktózérzékeny vagyok három éve. Akkoriban saját magamon tapasztaltam, ahogy egyre több gondom akadt egy pohár tejtől vagy tejfölös főzeléktől, levestől. Az elején fontos tisztázni, ez nem betegség: csupán egy enzimhiány miatt kialakult ételérzékenység. Bár a komolyabb betegségtudat sokszor felmerül az emberben, miután gyakran érez puffadást, bélgázok képződnek és/vagy a gyomorkavargás után már a szerencsésebb esetben közelben lévő mellékhelyiségben köt ki. És mindez akkor történik, miután tejet, tejszínt avagy egyéb tejcukortartalmú élelmiszert evett.
Milyen tünetei lehetnek?
|
Laktózérzékenység esetén a tejcukrot (a tejben található szénhidrát) bontó enzim, a laktáz enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben vagy teljesen hiányzik, így a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbélbe, és ez okozza a különféle problémákat.
A tünetek önmagukban természetesen nem határoznak meg semmiféle diagnózist, így gyakori jelentkezésük esetén nem kerülhetjük el az orvost.
Bizonyosság
A leggyakoribb vizsgálat a hidrogén-kilégzéses teszt, amelynél éhgyomorra meg kell inni egy tejcukros folyadékot. Ha laktózérzékeny a beteg, akkor a megemészthetetlen laktóz miatt magas hidrogénszintet fog produkálni (a vizsgálatra a háziorvosnál lehet jelentkezni). A diagnózist követően keressünk fel dietetikust, aki személyre szabottan tud segíteni: hiszen az intolerancia mértéke egyéni.
Farsangi fánk sütőben, egészségesen, tejcukorérzékenyek számára is Hozzávalók (egy tepsi közepes fánkhoz):
250 gramm liszt A langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, keverjük el a szőlőcukorral, hagyjuk felfutni. A lisztet közben szitáljuk át, tegyük hozzá a sót, a cukrot és a langyos olvasztott vajat, végül a kovászt (a felfuttatott élesztőt). Gyúrjuk addig, míg kalácstészta sűrűségű tésztát nem kapunk (hólyagos, lágy tészta). Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és hagyjuk másfélszeresére kelni nagyjából fél óra alatt. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd kezünkkel nyomkodjuk ujjnyi szélesre, ezután jöhet a szaggatás. Mi pogácsaszaggatóval dolgoztunk, de ha valakinek fánkszaggatója is van, hajrá! A kiszaggatott tésztát hagyjuk még körülbelül egy félóráig kelni. Kenjük le egy kis zabtejjel a tetejét, mielőtt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, illetve mi még megszórtuk egy kis darált mogyoróval (kevés xilittel/nyírfacukorral elkeverve). Egy negyedóra alatt készre sül, puha, finom tésztája van. Aki imádja a hagyományos, olajban készült fánkot, az azért készüljön fel rá, hogy ez nem az a fánk! Aztán hagyjuk kihűlni, illetve ha megtöltjük lekvárral, pudinggal, akkor isteni farsangi desszertet kapunk. (A recept Varga Zita receptje. Még több laktózmentes tippet találtok itt, a Caféblogon!
|
3 deci tej probléma, 2 már nem
Tapasztalataim szerint ez a huszonévesek körében egyre gyakoribb állapot, még olyanok esetében is, akik literszámra itták serdülőkorukban a tejet. Egyre többen mondják, hogy három deciliter tej problémát okoz nekik, kettő viszont még nem. A gyerekekkel napi szinten foglalkozó kollégáim gyakran említik a laktózintoleranciát vírusos fertőzések esetén, ahol a fertőzés a vékonybél nyálkahártyáját érinti, és az itt működő laktáztermelődést ez csökkenti, rontja. A betegség elmúltával az állapot visszaállítható probiotikumokkal, és újra tud a gyerkőc tejcukrot tartalmazó ételeket fogyasztani, nem lesz tartósan laktózérzékeny.
Hol vásárolhatsz?
Tejcukrot legnagyobb mennyiségben a tej, majd tejszín, tejföl tartalmaz. A legtöbb esetben e három
tejterméket érdemes kerülni, és problémamentes lesz a beteg, míg mások a joghurtból és sajtból is inkább a laktózmentes változatot tolerálják csak. A joghurt, kefir és túró, sajtok aktív kultúrákkal segíthetnek megemészteni a laktózt is, illetve a laktózérzékenyek többsége ezeket be tudja illeszteni étrendjébe az alacsony tejcukortartalom miatt. A piac óriási választékot kínál laktózmentes termékekből, például laktózmentes tejből, joghurtból, sajtból, különféle növényi tejekből. Ne feledkezzünk meg a pudingokról, fagylaltokról sem, habár utóbbinak nincs most szezonja.
Fontos, hogy aki laktózérzékeny, mindenképpen pótolja a D-vitamint és kalciumot a szervezetében étrend-kiegészítőkkel, vagy egyen sok sötétzöld leveles zöldséget: sóskát és spenótot, igyon gyümölcsleveket, növényi tejeket, vagy reggelizzen nem túlságosan cukrozott gabonapelyheket, mert azok hozzáadott kalciumot tartalmaznak.