Életmód

Így készül a laktózmentes fánk

Ha valaki tejcukorérzékeny lett, akkor sajnos úgy marad, nem gyógyul meg. Igaz, a dietetikus szerint ez nem is betegség, és ha tudjuk, milyen ételeket együnk, nem okozhat gondot.

Laktózérzékeny vagyok három éve. Akkoriban saját magamon tapasztaltam, ahogy egyre több gondom akadt egy pohár tejtől vagy tejfölös főzeléktől, levestől. Az elején fontos tisztázni, ez nem betegség: csupán egy enzimhiány miatt kialakult ételérzékenység. Bár a komolyabb betegségtudat sokszor felmerül az emberben, miután gyakran érez puffadást, bélgázok képződnek és/vagy a gyomorkavargás után már a szerencsésebb esetben közelben lévő mellékhelyiségben köt ki. És mindez akkor történik, miután tejet, tejszínt avagy egyéb tejcukortartalmú élelmiszert evett.

Milyen tünetei lehetnek?

  • puffadás
  • köldök körüli görcsös hasi fájdalom
  • fokozott bélgázképződés
  • hasmenés

Laktózérzékenység esetén a tejcukrot (a tejben található szénhidrát) bontó enzim, a laktáz enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben vagy teljesen hiányzik, így a tejcukor bontatlanul halad tovább a vékonybélből a vastagbélbe, és ez okozza a különféle problémákat.
A tünetek önmagukban természetesen nem határoznak meg semmiféle diagnózist, így gyakori jelentkezésük esetén nem kerülhetjük el az orvost.

Bizonyosság


A leggyakoribb vizsgálat a hidrogén-kilégzéses teszt, amelynél éhgyomorra meg kell inni egy tejcukros folyadékot. Ha laktózérzékeny a beteg, akkor a megemészthetetlen laktóz miatt magas hidrogénszintet fog produkálni (a vizsgálatra a háziorvosnál lehet jelentkezni). A diagnózist követően keressünk fel dietetikust, aki személyre szabottan tud segíteni: hiszen az intolerancia mértéke egyéni.

Farsangi fánk sütőben, egészségesen, tejcukorérzékenyek számára is

Hozzávalók (egy tepsi közepes fánkhoz):

fotó: //babykitchen.blog.hu
Fotó: babykitchen.blog.hu

250 gramm liszt
15 gramm élesztő
1 mk szőlőcukor
25 gramm xilit/nyírfacukor
25 gramm vaj (laktózérzékenyeknek való)
150 gramm növényi tej (vagy zabital, mert édesebb íze van)
csipet só
1 vaníliarúd kikapart belseje

A langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, keverjük el a szőlőcukorral, hagyjuk felfutni. A lisztet közben szitáljuk át, tegyük hozzá a sót, a cukrot és a langyos olvasztott vajat, végül a kovászt (a felfuttatott élesztőt). Gyúrjuk addig, míg kalácstészta sűrűségű tésztát nem kapunk (hólyagos, lágy tészta). Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és hagyjuk másfélszeresére kelni nagyjából fél óra alatt. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd kezünkkel nyomkodjuk ujjnyi szélesre, ezután jöhet a szaggatás. Mi pogácsaszaggatóval dolgoztunk, de ha valakinek fánkszaggatója is van, hajrá!

A kiszaggatott tésztát hagyjuk még körülbelül egy félóráig kelni. Kenjük le egy kis zabtejjel a tetejét, mielőtt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, illetve mi még megszórtuk egy kis darált mogyoróval (kevés xilittel/nyírfacukorral elkeverve). Egy negyedóra alatt készre sül, puha, finom tésztája van. Aki imádja a hagyományos, olajban készült fánkot, az azért készüljön fel rá, hogy ez nem az a fánk! Aztán hagyjuk kihűlni, illetve ha megtöltjük lekvárral, pudinggal, akkor isteni farsangi desszertet kapunk.

(A recept Varga Zita receptje. Még több laktózmentes tippet találtok itt, a Caféblogon!

3 deci tej probléma, 2 már nem

Így készül a laktózmentes fánk!Tapasztalataim szerint ez a huszonévesek körében egyre gyakoribb állapot, még olyanok esetében is, akik literszámra itták serdülőkorukban a tejet. Egyre többen mondják, hogy három deciliter tej problémát okoz nekik, kettő viszont még nem. A gyerekekkel napi szinten foglalkozó kollégáim gyakran említik a laktózintoleranciát vírusos fertőzések esetén, ahol a fertőzés a vékonybél nyálkahártyáját érinti, és az itt működő laktáztermelődést ez csökkenti, rontja. A betegség elmúltával az állapot visszaállítható probiotikumokkal, és újra tud a gyerkőc tejcukrot tartalmazó ételeket fogyasztani, nem lesz tartósan laktózérzékeny.

Hol vásárolhatsz?

 

Tejcukrot legnagyobb mennyiségben a tej, majd tejszín, tejföl tartalmaz. A legtöbb esetben e három

tejterméket érdemes kerülni, és problémamentes lesz a beteg, míg mások a joghurtból és sajtból is inkább a laktózmentes változatot tolerálják csak. A joghurt, kefir és túró, sajtok aktív kultúrákkal segíthetnek megemészteni a laktózt is, illetve a laktózérzékenyek többsége ezeket be tudja illeszteni étrendjébe az alacsony tejcukortartalom miatt. A piac óriási választékot kínál laktózmentes termékekből, például laktózmentes tejből, joghurtból, sajtból, különféle növényi tejekből. Ne feledkezzünk meg a pudingokról, fagylaltokról sem, habár utóbbinak nincs most szezonja.

Fontos, hogy aki laktózérzékeny, mindenképpen pótolja a D-vitamint és kalciumot a szervezetében étrend-kiegészítőkkel, vagy egyen sok sötétzöld leveles zöldséget: sóskát és spenótot, igyon gyümölcsleveket, növényi tejeket, vagy reggelizzen nem túlságosan cukrozott gabonapelyheket, mert azok hozzáadott kalciumot tartalmaznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top