Életmód

Bungee jumpinggal gyógyítják a heroinistákat

Napi több óra kemény jóga, önkéntes munka egy indiai faluban és bungee jumping: a norvégiai Back in the Ring projektben részt vevő heroinfüggők így próbálnak megszabadulni a drogoktól és visszatérni a társadalomba.

A kezdeményezésről készült videó elején meggyötört, izzadó emberek láthatók, akik a nyugati ember számára legkeményebb jógát, az ashtangát gyakorolják. Tetovált testüket elhegesedett tűszúrások nyomai csúfítják. Küzdenek, és nemcsak a megerőltető fizikai terheléssel, hanem saját magukkal is.

 

Terápia jógával és önkéntes munkával

A Back in the Ring projekt egyik résztvevője, Ole hat évig volt heroinfüggő. Egy hepatitiszfertőzés miatt majdnem meghalt, májtranszplantáció mentette meg az életét. A korábbi profi szakács élete pokollá vált, a műtét után pedig úgy érezte, soha nem lesz képes visszanyerni fizikai erőnlétét. Egy évig metadont szedett az elvonási tünetek kezelésére. A programban való részvétel után fizikumát a húszas éveihez hasonlítja, most jógaoktatónak készül, és egy vegetáriánus étterem megnyitását is tervezi.

A projekt 2013 nyarán indult Oslóban. A helyszínválasztás nem volt véletlen: az európai fővárosok közül arányosan itt történik a legtöbb kábítószer-túladagolás, az 500 ezer lakosú városban az elmúlt 10 évben 3500-an haltak meg a heroin miatt. Bár a statisztikák javulnak, a drogfüggőség továbbra is óriási probléma. Az ötletgazda azt is fontosnak tartotta, hogy az egykori drogosok megtanuljanak ismét közösségben élni, és vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. A projektben eredetileg húszan vettek részt. Sokan közülük már többször próbáltak leszokni, de különböző okok miatt kudarcot vallottak. Az első két hónap a rendkívül szigorú gyakorlásról szólt: a résztvevők ashtanga jógagyakorlatokat végeztek, hetente ötször, napi több órán át. Tízen közülük egy hónapra Indiába utazhattak, ahol folytatták a gyakorlást, és napi 6 órát azzal töltöttek, hogy házakat építettek a legszegényebbeknek egy dél-indiai faluban.

A bungee jumping mint terápia

A függőségekben szenvedők számára a társadalomba való visszatérés egyik akadálya az önbecsülés és az önbizalom hiánya. A projekt résztvevőinek szervezett számos programnak az volt a célja, hogy újra hasznosnak érezhessék magukat, értékeljék saját képességeiket és legyőzzék a félelmeiket. Megerőltető túrákra indultak, mezőgazdasági munkát végeztek, búvárkodtak, és ki kellett próbálniuk a bungee jumpingot.

Az indiai tartózkodás során a résztvevők egy asramban éltek, minden reggel 5.30-kor keltek, 3-4 órát jógáztak, majd 6 órán át végeztek kemény fizikai munkát egy kis faluban. Felelősség és rengeteg kihívás várta őket, és csapatban kellett dolgozniuk, hogy megtalálják a módját, hogyan tudnak segíteni. Az indiai önkéntes munka után az egykori drogfüggők Norvégia legszebb részén, festői hegyek között készültek fel az új életükre. A böjtölés és a méregtelenítés után ki kellett találniuk, mivel foglalkoznak majd, és hogyan lesznek aktív részesei a társadalomnak. Két héttel a visszatérés után a program vezetői minden résztvevőt felkerestek az otthonukban, és azóta is követik őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top