Életmód

A tengeri temetést ösztönzik Sanghajban

A városi temetők telítettsége miatt a hamvak tengerbe szórását jelentő tengeri temetésekre ösztönzi a lakosságot Sanghaj vezetése, és az ingyenes temetés mellett pénzt és szociális segítséget is nyújt a hozzátartozóknak.

Az intézkedésre azért van szükség, mert a 24 milliós város temetőinek kapacitása a végét járja, a statisztikák mintegy 90 százalékos telítettséget mutatnak, és a becslések szerint a következő öt évben teljesen megtelhetnek.

A tengeri temetést mintegy 10 éve támogatja a helyi kormányzat, amelynek következtében az alternatív hantolás mára teljesen ingyenessé vált. A hozzátartozók családjának emellett 2000 jüant (74 ezer forint) fizetnek, ez egy helyi havi átlagkereset fele. Mostantól az idősek és rászorulók további szociális juttatásért folyamodhatnak.

Az adatok szerint a tengeri temetések száma az ösztönzők ellenére is évente csupán mintegy 3 százalékkal nő, 2011-ben számuk a 2300-at közelítette. Ez az összes temetés alig 2 százaléka, a hamvak szétszórásától való ódzkodásnak többnyire kulturális, de technikai okai is vannak. A kínaiak többsége – elsősorban az idős korosztály – ragaszkodik a hagyományos szertartáshoz és az elhunyt testének megtartásához, s azt szeretné, ha szerettei egy nagy temetőben nyugodnának. Emellett a tengeri temetést választóknak sok esetben heteket vagy akár hónapokat kell várniuk a szertartásra. Ennek hátterében egyrészt a kedvezőtlen időjárási viszonyok állnak, amelyek miatt egész évben mindössze csupán hat hónap alkalmas a szertartások lebonyolítására. Emellett a komptulajdonosok babonából sokszor megtagadják a hamvak szállítását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top