Az már eddig is tudható volt, hogy a 100 százalékos gyümölcslevek közel sem olyan egészségesek, mint azt azokról korábban állították, de most cáfolják az otthon saját kezűleg préselt gyümölcslevek jótékony hatását is – írja a HVG.
Egy német dietetikus szerint ugyanis a préseléssel, a centrifugálással elveszik a gyümölcsök, zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős része, hiszen azok főként a héjban vagy közvetlenül az alatt találhatók. A préseléssel, a centrifugálással a gyümölcsöknek és a zöldségeknek ugyanakkor éppen ezeket a részeit nem használjuk fel. A legegészségesebb összetevők helyett valójában csupán vizet, cukrot és a gyümölcs levét fogyasztjuk, ami pedig a vérbe kerülve megemeli az inzulin termelését, mindez hozzájárulhat a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásához. A szakember szerint a gyümölcsöt és zöldséget lehetőség szerint héjastól és frissen fogyasszuk.
További cikkek gyümölcslé, diéta témában az NLC-n:
- Hizlal a 100 százalékos gyümölcslé?
- Egészségtelen sok gyümölcslevet inni
- A legkönnyebb fogyókúra: dinnyediéta
- Citrusdiéta – a keserédes fogyókúra