Életmód

Rossz hír a koffeinfüggőknek: drágul a kávé

A kereslettől elmaradó kínálat miatt hosszabb távon drágulás jöhet. Hazánkban idén már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében.

Két éve nem látott alacsony szinten vannak a fő kávétermesztő Brazília kedvező terméskilátásai miatt a világpiaci kávéárak. 2015-ben 152,1 millió zsák kávé fogyott, 2 millióval több az előző évihez képest. A kínálat azonban elmaradt a kereslettől, exportra alig 36 millió zsák jutott – ismertette a nemzetközi kávészövetség, az International Coffee Organization becslését Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Ugyan nincs ok az aggodalomra, mivel a kávéimportőr országok többségének készletei bőségesek, de ha a kínálat tartósan elmarad a kereslettől, az az alacsony kávéárak emelkedéséhez vezet.

Magyarországon már elkezdődött a drágulás. Tavaly decemberig fokozatosan csökkent a kávé ára. A KSH adatai szerint februárban már átlagosan 44 forinttal többet kellett fizetni egy 250 grammos kávéért, mint 2015-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top