Életmód

Kiderült: a kávé nem szabadít meg a másnaposságtól

Naná, hogy egy brit tudós jött rá erre is!

Bár a legtöbb ember másnaposan ébredve kávé segítségével próbál magához térni, Tony Moss, a London South Bank Egyetem professzora szerint a koffeines ital ilyenkor nem segít.

A szakember a Monday’s Food Unwrapped című műsorban elmondta, hogy bár a koffeintől éberebbnek érezhetjük magunkat, a a szem-kéz koordinációt és más motoros készségeinket továbbra is a vérünkben lévő alkohol befolyásolta.

Nem segít (Thinkstock)

Hogy bizonyítsa állításait, egy kísérletet is végzett. Öt önkéntes diákot hívott meg, akik a magasságukhoz és a testsúlyukhoz viszonyítva elegendő vodka-tonikot fogyasztottak el ahhoz, hogy ittasak legyenek. Ezek után azt a feladatot kapták, hogy egy fémhurkot vezessenek egy huzal körül anélkül, hogy hozzáérintenék azt.

Öt perc elteltével ittak egy kávét, majd még egyszer elvégezték ugyanezt a feladatot. Bár ébrebbnek érezték magukat, a hurkos játékon nem teljesítettek jobban.

A véralkoholszintjüket a kávé előtt és után is megmérték, változás azonban nem volt a két érték között.

Moss professzor hangsúlyozta: a kávé nem az alkohol ellenszere. Ha ki akarsz józanodni, a legjobb, amit tehetsz, hogy vársz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top