A csokiganache (ejtsd: gánázs) nagyon sok süti alapja és nélkülözhetetlen hozzávalója: torták, cupcake-ek, piték készülnek ganache-zsal. Persze ezt az édes finomságot is a francia cukrászok találták ki, pontosabban egy véletlen folytán alkotta meg egy cukrászsegéd, mikor a meleg tejet ráejtette a csokira. Az így megolvadt csokoládé annyira krémes és selymesen finom lett, hogy azóta kötelező cukrászati elem lett.
Kétféle ganache
A csokihoz adott forró tejet időközben lecserélték tejszínre, hogy a végeredmény még krémesebb legyen. Ha robotgéppel felverjük az elkészült ganache-t, sokkal habosabb állagot kapunk, míg ha csak simán a csokival elkeverjük, és hagyjuk kihűlni, akkor a masszívabb állagnak köszönhetően cupcake vagy torta díszítésére alkalmas, de szuperül megtölthető vele a macaron is.
Csokiganache receptje
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsokoládé
- 30 dkg tejszín
- 1 ek vaj
Elkészítès:
- A csokit aprítsuk fel, és tegyük egy hőálló edénybe.
- A vajat melegítsük összes a tejszínnel forráspontig.
- A vajas tejszínt öntsük a csokira folyamatos kevergetés mellett, egészen addig, míg a csokoládédarabkák teljesen el nem olvadnak. Hagyjuk kihűlni, és tegyük hűtőbe, vagy habosítsuk ki robotgéppel.