Életmód

3 sütirecept, amibe belesütheted a megmaradt csokimikulásokat

Többen egybehangzóan állították, hogy létezik megmaradt csokimikulás. Ne az ablakban tárold, jobb ötleteink vannak.

A gyerekek és az édesszájú felnőttek nagy örömére Mikuláskor a legtöbb családban sok csoki kerül a tisztára suvickolt csizmákba, így a legnagyobb csokiimádat ellenére is megeshet, hogy még mindig maradt a készletből. Vannak persze, akik egészen csodálatos módon hetekig őrizgetik az ablakban a csokiformákat, de nekünk ennél azért sokkal frappánsabb elképzeléseink vannak a csokimikulás méltó helyéről. 

Minél sötétebb, annál jobb!

Ma már szinte a gyerekek is betéve tudják, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé számít „igazi csokinak”, a tejcsokoládé és a fehér csoki sokszor rengeteg cukrot és többféle adalékanyagot tartalmaz. Szerencsére a csokigyártók is tisztában vannak azzal, hogy egyre többen keresik a jó minőségű termékeket, ezért Mikulásra is piacra dobnak étcsokiból készült figurákat. A gyerekek persze csak ritkán díjazzák, ha keserű csoki kerül a mikuláscsomagba, de azért érdemes megpróbálkozni az átszoktatással.

Az alábbi receptek elkészítéséhez tulajdonképpen bármelyik megmaradt télapócsoki megfelel, de azt ne feledd, hogy a végeredmény étcsokoládéval a legfinomabb!

(Ami pedig a megmaradt tejcsokit illeti, a legegyszerűbb megoldás az, ha gőz fölött megolvasztjuk, beleszórunk annyi kekszmorzsát, amennyit kényelmesen felvesz, és hozzádobunk egy marék magozott meggybefőttet. Formába tesszük, hűtőben kidermesztjük, és pár óra múlva kész a szeletelhető csokis édesség.)

Csokis tiramisu

Eredeti változat, némi csokival megbolondítva. Lehet, hogy rászokunk?

Csokis tiramisu (Fotó: iStock)

Hozzávalók 

  • 4 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl frissen főzött kávé (ha gyerekek is esznek a tiramisuból, válassz inkább koffeinmentes változatot!)
  • 1 csomag babapiskóta
  • Mikulásról maradt csoki

Elkészítés

  1. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá egy pici sóval, a sárgáját pedig keverd ki a cukorral, míg kivilágosodik.
  2. Ha ez megvan, dolgozd össze a tojássárgáját a mascarponéval, aztán több részletben forgasd bele a tojáshabot is.
  3. Egy tál aljában oszlass el egy keveset a krémből, reszelj rá csokit, majd szép sorban helyezd rá a kávéba mártott babapiskótákat.
  4. Kanalazd rá a krém felét, szórd meg reszelt csokival, és borítsd be egy újabb réteg kávés piskótával.
  5. Oszlasd el rajta a megmaradt krémet, és a tetejére is kerüljön reszelt csoki. Ha menet közben kifogynál a csokimikulásból, pótold a hiányt magas kakaótartalmú étcsokival vagy cukrozatlan holland kakaóval!

Mandulalisztes brownie

Persze sima liszttel is elkészíthető, csak így sokkal különlegesebb.

Egy tepsi brownie. Már ami maradt belőle (iStock)

Hozzávalók

  • 25 dkg Mikulásról maradt csoki
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A csokit tördeld kisebb darabokra, és a vajjal együtt olvaszd fel vízfürdőben.
  2. Tedd félre, hogy egy kicsit hűljön, közben keverd habosra a tojásokat és a cukrot, majd több részletben add hozzá a mandulalisztet.
  3. Ha ezzel megvagy, keverd bele az olvasztott csokit, jól dolgozd össze, és öntsd négyzet alakú formába.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készül el, és úgy a legfinomabb, ha a belseje krémesen lágy marad.

Mami Sacher-tortája

Zárásul jöjjön egy igazi villantós süti a nagyik konyhájából. Ezzel aztán mindenki elismerését kivívod.

Sacher-torta (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 2 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 18 dkg vaj
  • 1 kis üveg házi baracklekvár
  • 20 dkg Télapótól maradt csoki (minél nagyobb részét teszi ki étcsoki, annál jobb)

Elkészítés

  1. Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjét verd kemény habbá egy kevés sóval. A sárgájához add hozzá a cukrot, és verd fel alaposan, amíg ki nem világosodik.
  2. Vízfürdőben olvassz fel 13 dkg vajat és 5 dkg csokit, majd tedd félre hűlni.
  3. A tojássárgába szitáld bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet, majd több részletben keverd hozzá az olvasztott csokit és a habbá vert fehérjét.
  4. Öntsd ezt a tésztát egy kis tortaformába, majd 160 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig. Mindenképp végezz tűpróbát, mielőtt kikapcsolod a sütőt!
  5. Ha kihűlt a torta, vágd két lapra, az alsó részét kend meg baracklekvárral, majd helyezd rá a másik lapot, és vékonyan vond be lekvárral a torta oldalát és tetejét is.
  6. Vízfürdőben olvassz fel 5 dkg vajat, 15 dkg csokit és egy kevés vizet, majd ha jól kenhetővé vált, vond be vele a tortát.
  7. Mielőtt felvágnátok, tedd hűtőszekrénybe, hogy a csokimáz kellően megdermedjen a tetején.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top