nlc.hu
Életmód
Nem keres kifogásokat – a kutyád a legjobb edzőpartner

Nem keres kifogásokat – a kutyád a legjobb edzőpartner

Nem akar edzés helyett inkább kocsmázni, sosem fáradt, sosincs éppen mosásban az edzőcucca, és közben még boldoggá is teszed. Hát kell ennél több?

Már május van, a fürdőruhaszezon vészesen közeledik, a te edzőcipőd meg még mindig a szekrény mélyén lapul, valahol a hótaposók meg a jégeralsók alatt. Persze tudom én, hogy ez nem a te hibád, hiszen te nagyon akarnál edzeni, de a csajok folyton lemondják, meló után az edzőterem túlzsúfolt, meg különben sincs rá szükséged, hogy kritikusan méregessenek a nulla testzsírszázalékukkal kérkedő, állandó kondilakók. Talán jógázni még el is mennél, de mivel múltkor sikerült bealudnod és végighorkolnod a meditációs részt, inkább elkerülöd egy darabig a stúdiót.

Szóval bármennyire is kellene az a beachbody, úgy tűnik, az egész világ az ellen van, hogy te edzeni tudj, így inkább bekuckózol otthon a tévé elé egy doboz jégkrémmel meg a blökivel, ő legalább feltétel nélkül szeret, akkor is, ha épp kissé méretesebb a feneked.

Nos, jó hírem van, bár még nem is sejted, de megvan a legfontosabb, ami ahhoz kell, hogy mindennap lenyomj egy jó hangulatú edzést, és formába lendülj a nyárra. Nem, esetedben ez nem igazán az akaraterő, hanem annál inkább az a kis négylábú szőrgombóc melletted, aki majd megőrül egy kiadós szabadtéri mókáért.

Mert bizony a kutyád a legjobb edzőtárs, aki az összes kifogásodat egy csapásra megoldja, és lelkesebb, mint bármelyik személyi edző. Ráadásul nemcsak neked, de Buksinak is szüksége van a rendszeres mozgásra, hogy fitt legyen és egészséges.

A szőrgombóc egy jolly joker

Számtalan okból előnyös a kutyáddal edzeni, biztos ugyanis, hogy ő mindig vevő egy kis futkározásra, sosem fogja lemondani egyéb elfoglaltságokra hivatkozva, spórolhatsz vele egy zsák pénzt a kondibérleten, a szabadtéri edzéssel élvezheted a napfényt és a friss levegőt, és legalább tizenháromféle edzésforma közül választhatsz, attól függően, hogy aznap épp mihez van kedved. Tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik partnerrel edzenek, sokkal nagyobb eséllyel érik el az áhított célt, valamint arra is van bizonyíték, hogy a kutyával edző gazdikat nagy mértékben motiválja az, hogy így az ebet is formában tartják. Vagyis duplán nyersz ha előkotrod azt az edzőcipőt, a hónod alá csapod a pórázt, és nekiindultok az első edzésnek a kutyulival.

13 kutyás sport, hogy sose legyen unalmas az edzés

Gyaloglás

Ha még nem vagy szuperfitt, de szívesen belevágnál a kutyás edzésbe, a legjobb ha először a szokásos sétáltatást cseréled le joggingra. A tízperces ház körüli kötelező kör helyett, vidd ki a kutyát egy parkba, és tartsatok egy kiadós, tempós gyaloglást. 30 perc jogging a szabadban mindkettőtöknek jó kezdet a komolyabb edzések előtt.

fotó: istock

Futás

A gyaloglást idővel nyugodtan cseréld futásra, így növelve az intenzitást. Akár az intervall futást is kipróbálhatjátok, váltogatva a gyorsabb és lassabb tempót. Ha a blöki ügyesen fut melletted laza pórázon, akkor ez egy kiváló edzésforma lehet heti egy-két alkalommal. Ne mindig ugyanoda menjetek, így számodra és az eb számára is érdekes és új ingerekkel teli lesz az edzés.

Labdázás, frizbizés

A kutyák pont olyanok, mint mi vagyunk, szükségük van a változatosságra. Ha azt szeretnéd, hogy Buksi imádjon veled edzeni, és te se akarod elveszíteni a motiváltságodat a monotonitás miatt, váltogasd a különböző mozgásformákat! Ha egyik nap futni mentetek, másnap jöjjön egy kis labdázás vagy frizbizés. Ha azt hiszed, hogy ettől csak a blöki lesz fitt, eddig rosszul csináltad.

Válassz egy hatalmas füves területet, dobd minél messzebbre a labdát, és amíg Buksi visszahozza ne ácsorogj ott, hanem dolgozz te is. Az első körben csinálj fekvőtámaszokat, a következőben guggolásokat, a harmadikban kitörést, a negyedikben felüléseket, az ötödikben Jumping Jackst (terpesz-zár), a hatodikban burpeest (négyütemű fekvőtámasz), a hetedikben planket, a nyolcadikban törzsemeléseket hason fekve, és így tovább. Tuti, hogy ha jó nagyokat dobsz, akkor tíz kör neked és a kutyának is elég lesz.

Görkorizás és biciklizés

Ha a kedvenced egy igazi lefáraszthatatlan energiabomba, akkor iktassatok be egy gurulós napot. Ha úgy érzed, hogy ő teljesen fel van pörögve, de te egy kicsit lazábbra vennéd az edzést, ideális, ha görkorival vagy biciklivel mész. Azért annyira ne lazsáld el, hogy a végén a kutya húzzon téged! Mindkettőtök érdeklődését segít fenntartani, ha nem folyton ugyanazt a megszokott útvonalat választod, hanem edzés közben felfedeztek új helyeket is.

Kajak és SUP

Most már lassan kezdenek felmelegedni a hazai vizek, így még jobban kibővül a mozgásformák tárháza. Ideális hétvégi program egy kajak- vagy SUP-túra a négylábúval. A blöki lazsálhat kicsit, mialatt te szépen kidolgozott, izmos karokat és ferde hasizmokat növesztesz.

Úszás

Ha vízimádó kutyád van, nektek találták ki a közös úszást. Tempózhattok egy medencében vagy akár egy kutyastrandon is, csupán egy labdára vagy egy botra van szükséged, na meg egy helyre, ahol nem néznek rátok ferde szemmel emiatt, és indulhat az úszóverseny.

A SUP is szórakoztatóbb kutyával (Fotó: istock)

Doga

A négylábúak nem csak kiváló edzőpartnerek, de össze is hozzák az embereket. Ha közösségbe vágysz, próbáljátok ki a dogát, vagyis a kutyás jógát. Bár a felfelé néző kutya póz Buksinak tuti jobban megy, mint neked, a youtube-videókkal ellentétben a kutyás jógában az ebet nem kell rávenned arra, hogy utánozzon téged. A doga egy csoportos jógaóra, ahova mindenki elhozza a blökit – a kutyák köztudottan érzékenyek az emberek rezgéseire, így a jógaóra során elért nyugalmi állapot őket is megnyugtatja.

Jóga a kutyádnak? Doga! (Fotó: Michael Kovac/Getty Images for Natural Balance)

Foci és agility

Sokan utálják ha a testmozgás edzésszagú. Persze vannak mazochisták, de legtöbbünknek segít kitartani az edzés mellett, ha a választott sport játékos, és eltereli a figyelmünket arról, hogy épp futunk, izzadunk, kalóriákat égetünk, és a jó ügy érdekében a testünket sanyargatjuk. A konditeremben, a falat bámulva róni a kilométereket a futópadon valahogy sokkal nagyobb megerőltetésnek tűnik, mint lefutni ugyanazt a távolságot a szabadban, a kutyánk társaságában, focizás vagy agility közben. Akár otthon, a saját kertedben, akár egy parkban, de egy profi agilitypályán is sportolhattok, a fizikai és mentális edzés garantáltan jót tesz a blökinek, és téged is mozgásra bír.

Az egészség az első

Most már minden adva van, hogy rágyúrj a nyárra: itt egy folyton lelkes edzőpartner és számtalan edzésforma. Azért mielőtt nekivágnál, iktass be egy kört az állatorvosnál, és győződj meg róla hogy Buksi makkegészséges. Fontos, hogy a kutyád szíve, tüdeje és ízületei is rendben legyenek, hogy biztonsággal edzhessetek együtt.

Edzés közben mindkettőtökért te vagy felelős, főleg ha kedvenced teljesen belefeledkezik a játékba, neked kell vigyáznod rá. Igyekezz elkerülni a hőséget, eddzetek kora reggel vagy késő délután, amikor nem éget a nap, nem süti az eb tappancsát a forró beton, és nem hevültök túl. Mindketten igyatok eleget az edzés alatt, és iktassatok be egy-egy pihenőt az árnyékban.

Ha kajakozni vagy SUP-ozni indultok, nem árt egy kutyamentőmellény, futáshoz, görkorizáshoz és biciklizéshez a legjobb, ha hámot adsz a blökire, a lépcsőzést pedig kerüld, mert nem tesz jót az állat gerincének.

Ahány eb, annyi edzésforma

Amikor kipróbáltok egy új sportot, vedd figyelembe a kutyád méretét, habitusát és állóképességét, és legfőképp figyeld, hogy élvezi-e.

A különböző sportok közül azokat válaszd, amik nemcsak neked ideálisak, hanem a kutyának is. Ha vizslád van, nyugodtan futtasd meg, imádni fogja. A golden retrieveredet a vízi sportok fogják a legjobban lázba hozni, a border collie-d tuti oda lesz az agilityért, a yorkid pedig lehet, hogy a SUP és a doga szerelmese.

Nincs más hátra, elő a pórázt, és irány edzeni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top