Életmód

7 ok, hogy sose mászkálj otthon utcai cipőben

Belegondoltál már, hogy mi minden kenődik fel egy járdára és ezzel a cipőd talpára? Szabadságot a lábaknak, le a cipővel, legalább otthon!

Mi sem természetesebb annál, hogy az utcán cipőben járjunk-keljünk, otthon pedig anélkül. Sokaknak ez mégsem olyan egyértelmű, pedig érdemes leszokni arról, hogy a négy fal között utcai lábbeliben pompázzunk!

1. Piszkosabb, mint gondolnád

Több vizsgálat eredménye szerint az utcán viselt cipők talpán és külső felszínén akár 400 ezer különböző kórokozó is megtapadhat, amiket potyautasként viszünk be az otthonunkba, ha nem vagyunk elég körültekintők. Azoknak, akiknek az immunrendszere kellően fel van vértezve a kívülről érkező támadásokkal szemben, nem kell kellemetlenségektől tartaniuk, a pici gyerekek, az idősek vagy a legyengült immunrendszerű felnőttek viszont könnyebben megbetegedhetnek ezektől.

Vááá, légyszi, NE! (Fotó: iStock)

2. Piszkos titkok

Attól, hogy szabad szemmel nem látod, a cipődön lévő kórokozók mellett rengeteg piszkot is széthordhatsz a padlón, ha nem bújsz ki a lábbelidből, miután hazaérkeztél. Ez igen gyorsan tönkreteszi annak a fáradságos munkáját, aki a lakást takarítja – ezért is számít hatalmas illetlenségnek utcai cipőben flangálni azok lakásában, akik vendégségbe hívtak magukhoz. Ha rászánsz pár másodpercet, és érkezés után leveszed az utcai cipődet, nemcsak felesleges munkától kíméled meg azt, aki rendszeresen takarít, hanem a környezetedet is óvod, hiszen így kevesebb energiát, tisztítószert és vizet kell használni a plusz takarítás során.

3. Kímélő üzemmód

Ha rögtön leveszed a cipődet, amikor hazaérsz, az nemcsak azért okos döntés, mert így kevesebb takarítás is elegendő az otthoni tisztaság megtartásához, hanem a parkettát, a járólapokat és a szőnyegeket is megkímélheted az elhasználódástól. Egy benti használatra tervezett, puha talpú papucs sokkal kevésbé gyötri meg a padlót, mint például egy tűsarkú cipő, ráadásul nem is koszolódik be olyan gyorsan, mintha magadon hagynád a cipődet.

4. Örökké együtt

Na jó, talán nem örökre, de mindenképpen hosszabb ideig használhatod a cipődet is, ha hazaérve már nem viseled. Nem kell hozzá komoly magyarázat: ha otthon papucsot viselsz, az utcai cipődet kevésbé használod el, vagyis hosszabb ideig járhattok párban, főleg akkor, ha a lábbelidet rendszeresen ápolod is.

5. Öröm a lábnak

Gyakran megesik, hogy a divatos és csinos cipők nem a legkényelmesebbek, a magas sarok, a szűkülő orr-rész igencsak próbára teheti a lábfejedet. Amellett, hogy megfájdulhat, bedagadhat, könnyebben elfáradhat, a tűsarkú cipők többsége olyan pozícióba kényszeríti a lábfejet, ami anatómiailag nem túl egészséges. Ha hazaérve cipőt váltasz, biztos lehetsz benne, hogy boldoggá teszed a lábadat!

6. A szomszédok nyugalmáért

Azok, akik nem családi házban laknak, hosszan tudnak mesélni a szomszédok között kirobbant konfliktusokról, amik hátterében sok esetben banális okok, például egy túlzottan kopogó cipő áll. Azokban az épületekben, ahol vékonyabbak a falak, és nem megfelelő a hangszigetelés, sokszor minden lépés áthallatszik a szomszédos lakásból, főleg akkor, ha papucs helyett utcai cipőt viselsz. A békés együttélés szabályait követve fontos, hogy ne zavard a közeledben lévőket olyan dolgokkal, amiket amúgy egyszerűen el lehetne kerülni.

7. Mezítláb járni egészséges!

Számos előnye van annak, ha a cipőviselés után mezítláb mászkálsz otthon. Az egyik például az, hogy jó hatással van az egyensúlyérzékre: annak köszönhetően, hogy a teljes lábfejed érintkezik a talajjal – ami egy tűsarkú viselésekor soha nem következik be – stabilabb alátámasztást kap a tested, ami javíthatja az egyensúlyérzékedet és a testtartásodat is. Mezítláb járva a lábfej apró izmait is tréningezheted, ráadásul a cipő után végre felvehetik természetes pozíciójukat. Ha cipő nélkül mászkálsz, fokozhatod a lábfejed keringését, ami hozzájárulhat a lábdagadás csökkenéséhez. Ráadásul mezítláb tökéletesen szellőzik is a lábad, ami a fertőzések szempontjából remek hír.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top