nlc.hu
Életmód
Állatkísérlettel is bizonyították az e-cigi rákkeltő hatását

Állatkísérlettel is bizonyították az e-cigi rákkeltő hatását

Egy egereken végzett kutatás során tüdőrákot okozott az állatoknál e-cigaretta.

A New York-i Orvostudományi Egyetem kutatói által végzett kísérletben 40 egeret tettek ki nikotintartalmú e-cigaretta nagy mennyiségű gőzének több mint egy éven át. A 40 egérből kilencnél alakult ki tüdőrák, 23-nál pedig a húgyhólyagon találtak olyan genetikai változást (hiperpláziát), amely a ráknál megfigyelhető rendellenes szövetburjánzáshoz vezethet. Ugyanakkor abból a 17 egérből, amelyet nikotinmentes e-cigaretta gőzének tettek ki, csak egynél figyeltek meg hiperláziát, rákot egyiknél sem – írja az MTI az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

A kísérletet viszonylag kis számú állattal végezték, amelyek hajlamosak voltak arra, hogy akár az életkoruk miatt is kialakulhasson náluk rák. Ezenkívül a rágcsálók nem szívták magukba a gőzt, mint az ember, hanem körülvette őket, vagyis az egész testük ki volt téve az e-cigaretta párájának – mondta Moon-shong Tang, a kutatás vezetője a kísérlet korlátairól.

Tang kutatócsoportjának egy 2018. februári tanulmánya kimutatta, hogy az e-cigaretta gőze emberi tüdő- és hólyagsejtek laboratóriumi tenyészetében a DNS-mutációk számát növelő reakciókat idézett elő.

„Következő lépésként meg akarjuk növelni a kísérletben használt egerek számát, rövidíteni és hosszabbítani fogjuk az időtartamot és tovább kutatjuk az e-cigaretta gőze okozta genetikai változásokat” – mondta Herbert Lepor, a tanulmány szerzője.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top