nlc.hu
Életmód
Tényleg hizlal a klimax, de van rá ellenszer

Tényleg hizlal a klimax, de van rá ellenszer

Ne ijedj meg a klimaxtól! Bár valóban eléggé hizlal, azért nem reménytelen a helyzet.

A menopauza – vagy hétköznapibb nevén klimax – a nők rémálma a kellemetlen tünetek, többek között a hízás miatt. Pedig nem kell annyira tartani tőle, életmódbeli változtatásokkal elég jól lehet uralni a helyzetet. A klimax általában 40-50 éves kor között érkezik a nők életébe, ekkor áll le az ösztrogén és a progeszteron hormon termelődése szép fokozatosan, amitől elmarad a menstruáció, és egy sor utálatos tünet jelentkezik.

Akkor mondhatjuk magunkról, hogy klimaxolunk, ha már minimum 12 hónapja nincs menstruáció, de nem minden menstruációelmaradás jelent menopauzát, úgyhogy mindenképp nőgyógyásszal kell ilyenkor konzultálni.

Bár erős negatív felhangja van sajnos a társadalmi párbeszédben, a klimaxra mégsem mint mumusra vagy valami szégyellni való dologra kell gondolni, hiszen az élet természetes velejárója, senki sem lesz tőle kevesebb és rosszabb. Egy klimaxoló nőn élcelődni pont olyan, mintha csúfolódnál egy terhes kismamán, mert nagy a hasa, vagy mert vizesedik a lába. Ijesztő időszak ez egy nő életében, úgy érezheted, hogy nem igazodsz ki a saját testeden, mintha ismeretlen lenne, addig nagyjából kiszámítható működése a feje tetejére áll.

klimax menopauza hízás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A klimax leggyakrabban felbukkanó tünetei:

  • hőhullámok,
  • hüvelyi szárazság,
  • csökkent libidó,
  • szorongás,
  • depresszió,
  • éjjeli izzadás,
  • hangulatingadozás,
  • alvászavar,
  • anyagcsere-változások.

Az anyagcsere egyensúlya felborul, a folyamat tipikusan lelassul a klimax alatt a hirtelen hormonváltozás miatt, ennek következménye a hízás. Dr. Taz Bhatia belgyógyász szerint azonban nem kell megadni magad, és csendben felszedni 20 kilót: inkább próbáld ki az időszakos – más néven 16/8 – böjtölést, amivel kordában tartható a súly a klimax alatt.

Az orvos több kutatásra is hivatkozik, amikor azt mondja, hogy a böjtölős életmód lehet a megoldás a klimax alatti hízásra, a tudósok ugyanis már bebizonyították, hogy a 16/8 böjtölés segít a zsírvesztésben, méghozzá úgy, hogy a hétköznapokban is könnyű tartani – emellett pedig még az agyunkra is jó hatással van, csökkenti a stresszt, a szívroham és a cukorbetegség esélyét, sőt még az önbizalmunk is nő tőle. 

Hogyan csináld jól?

A 16/8 böjtölés nagyon egyszerű: nyolc órába kell belesűríteni minden kalóriát, amit aznap el akarsz fogyasztani, utána pedig 16 órát böjtölni kell, azaz nem szabad enni, csak inni, mégpedig vizet, kávét vagy teát. Ez a nyolc óra lehet bármikor a nap folyamán, ami a legjobban beleilleszthető az életviteledbe, nekem például a 9-17 óra közti időszak felel meg, tehát kilenckor reggelizem, 17 órakor vacsorázom, utána pedig másnap reggel kilencig már nem eszem. De akik délelőtt jól, este nehezebben bírják étel nélkül, azoknak például jobb a 12-20 óráig tartó időablakot használni az evésre.

Rugalmas és teljesen a saját igényeid szerint alakítható a böjtölés, akár csinálhatod úgy is, ha soknak tűnik a 16 órás szünet, hogy 10/14-ben alkalmazod a módszert, azaz csak 14 órát nem eszel. A szakember szerint rendkívül gyorsan hozzá lehet szokni ehhez a fajta életmódhoz, nincsenek igazán megszorítások benne, sőt még az is hatásos, ha nem mindennap, csak párszor csinálod egy héten. Az orvosod tanácsát előzetesen persze mindenképpen kérd ki, mert az egészségi állapotod befolyásolja, hogy biztonságos-e számodra a diéta, de ha zöld utat kapsz, igazán megér egy próbát – maximum a felesleges kilókat és a menopauza tüneteit veszítheted rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top