Életmód

Karácsonyi szívmelengetés: szegény családok számláit fizette be egy férfi

Több mint 30 családnál zárták volna el az áramot az ünnepekre, tartozás miatt.

Amikor a hírekben floridai emberekről írnak (érdemes rákeresni a „florida man” szókapcsolatra), általában valami óriási hülyeség elkövetéséről van szó, olyannyira, hogy a jelenségnek még saját Wikipedia-oldala is van. Most azonban ritka kivételről, egy pozitív hősként megjelenő floridai férfiról lesz szó.

Michael Esmondról a CNN amerikai hírcsatorna írta meg, hogy amikor nemrég kézhez kapta legújabb villanyszámláját – amelynek befizetési határideje éppen december 26-ra esett – eszébe jutott, hogy a nyolcvanas években milyen nehéz anyagi körülmények között tengette az életét, és milyen volt, amikor a hideg hónapokban elzárták nála a gázt, mert nem tudta rendezni a számláit.

Michael Esmond közel másfél millió forintot költött a rászoruló családok megsegítésére (Fotó: iStockphoto)

A floridai Gulf Breeze-ben élő, ma már sikeres üzletember ezután igazán nemes cselekedetre szánta el magát: felkutatta a lakóközösségében élő, nehéz sorsú családokat – szám szerint 36-ot –, akiknél számlatartozás állt fenn, vagyis akik azt kockáztatták, hogy épp az ünnepek alatt zárják el náluk a gázt vagy a villanyt, és 4600 dollárt, vagyis szűk 1,4 millió forintot fizetett azért, hogy ezeknek a családoknak „egy picit boldogabb és egy picit stresszmentesebb legyen a karácsonya”.

„Konkrétan megéltem ezt a nyolcvanas években – nyilatkozta a férfi a CNN-nek. – Tudom, milyen az, amikor nem tudod befizetni a számláidat. Velem is ez történt, elzárták a gázt, és egész télen nem tudtam fűteni. Ráadásul ez az egyik leghidegebb floridai télen történt, egy számjegyű volt a hőmérséklet. Egyből ez jutott eszembe, amikor megkaptam a legutóbbi számlát.”

A férfi saját elmondása szerint közeli kapcsolatban áll a környékén élő családokkal, és szeretett volna egy kicsit visszaadni a közösségnek.

„A Facebook-oldalamat, de a telefonomat is elárasztották a pozitív üzenetek – tette hozzá Esmond. – Ismeretlenek írtak rám, hogy megköszönjék, amit tettem.”

„Könnybe lábadt a szemem – mondta a hírcsatorna egyik helyi riporterének Joanne Oliver, aki Gulf Breeze közüzemi számláit felügyeli. – Nagyon szívmelengető pillanat volt, amikor bejött az irodába, és megtette ezt a nemes gesztust.”

Az érintett családok így nem fizetési felszólítást kaptak karácsonyra, hanem egy levelet a közműszolgáltatótól, amelyben értesítik őket, hogy a tartozásukat a Gulf Breeze Pools & Spa (Esmond vállalkozása) fizette ki helyettük.

Bízunk benne, hogy a világon még sok Michael Esmond él, akik a lehetőségeikhez mérten segítik, támogatják azokat, akiknek egy kis segítségre van szüksége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top