Életmód

„Miért kényszerítenek rá, hogy homoszexuálisok legyünk?!”

Kiborultak a homofób focirajongók a szivárványos fűzőktől.

Szomorú, hogy még 2019-ben is teljesen kiszámítható reakciók érkeznek egy, épp a gyűlölködés ellen indított kezdeményezésre. A brit labdarúgás élvonalát képviselő Premier League ugyanis még december elején indította el Rainbow Laces (szivárványos fűzők) nevet viselő kampányát, amelynek keretében szivárványosra cserélték a cipőfűzőket, csapatkapitányi karszalagokat és egy sor további kiegészítőt. Ennyiről van szó mindössze, vagyis sehol egy szóval sem írják elő, hogy kinek, mit kellene csinálni, pusztán egy picit színesebbé tették a focimeccsek látványvilágát.

A Premier League egyébként a saját weboldalán is közzétett egy erről szóló közleményt, amelyben leírják, hogy a ligában nincs helye a diszkriminációnak.

„Rendkívül büszke vagyok arra a munkára, amit a kampányt szervező Stonewall-lal közösen végzünk – mondta a Premier League-et jelenleg vezető Richard Masters. – Mi és a klubjaink is azon dolgoznak, hogy az el- és befogadást hirdessük, a pályán és azon kívül is.”

A Premier League hároméves szerződést kötött a Stonewall szervezettel, ennek keretében zajlott most is két héten át a kampány. A közösségi oldalakon azonban megjelentek a kirekesztő – és sok esetben az értő olvasásban sem túl járatos – hozzászólók, akik kifejezték a nemtetszésüket a „botrányos” kampánnyal kapcsolatban.

Íme a „botrányos” cipőfűzők! 😀 (Fotó: Premier League)

„A politikának semmi keresnivalója ebben a gyönyörű sportban!” – írta egyikük, ami már csak azért is minimum röhejes, mert a labdarúgásnál jobban talán egyetlen sport sincs összefonódva a korrupt politikusokkal, szerte a világon.

„Miért kényszerít bennünket arra a Premier League, hogy homoszexuálisok legyünk?” – tette fel a kínzó kérdést egy másik „szakértő”, aki bizonyára azok táborát gyarapítja, akik szerint a Pride-felvonulások látványa már önmagában elég hozzá, hogy az ember szexuális orientációja megváltozzon.

A foci még mindig tabu

Bár a különféle sportágakban ma már több profi sportoló is felvállalta, hogy kihez vonzódik, a labdarúgás világában még mindig gyakori, hogy a meleg vagy biszexuális játékosoknak titkolózniuk, rejtőzködniük kell, sok esetben a durva, sértő vagy egyenesen kirekesztő rajongói véleménynyilvánítások miatt. Sőt előfordul, hogy ez nem is a rajongóktól érkezik, hanem a szaksajtótól: három éve saját kezűleg kellett írnom a FourFourTwo című lap nemzetközi szerkesztőségének, hogy a magyar kollégák homofób kirohanásai ellen tegyenek valamit. 

A kevés kivétel egyike egyébként Megan Rapinoe, az amerikai női válogatott csapatkapitánya, aki nem félt vállalni a nyilvánosság előtt, hogy egy nővel él együtt. A Premier League-ben azonban – a CNN amerikai hírcsatorna értesülései szerint – egyelőre egyetlen játékos sem coming outolt.

„A férfiak által űzött sportból nagyon hiányoznak a nyíltan meleg vagy bi férfiak, ezért jobb környezetet kell létrehoznunk, amely ténylegesen befogadó az LMBTQ-emberekkel szemben, a sport minden szintjén” – nyilatkozta a csatornának Robbie de Santos, a Stonewall sportügyi vezetője.

Elképesztő a negatív reakciók mértéke

A CNN elemezte a Rainbow Laces kampány fogadtatását a közösségi oldalakon, ahol elég szomorú kép rajzolódott ki a témával kapcsolatban. Azután, hogy a Premier League hivatalos Facebook-oldalának lecserélték a profilképét a szivárványos változatra, közel 35 ezer haragos reakció érkezett, míg amikor az Arsenal és a Manchester United csapatai is követték a példát, mindkét klub posztjára 50-50 ezer hasonló reakciót küldtek a dühös felhasználók.

Azért, hogy némi pozitívumot is lássunk a történetben: a Premier League oldalát 43 millió, az Arsenalét 37 millió, a Manchesterét 73 millió rajongó követi, ehhez képest a pár tízezer gyűlölködő komment statisztikai hibának tekinthető. A Manchester United esetében például a felhasználók 0,07 százalékról beszélhetünk.

A brit klubok maguk sem nézik jó szemmel a homofób vagy más módon kirekesztő rajongókat, a szigetországban könnyen kitiltathatja magát egy-egy csapat stadionjából az, aki nem tartja be a viselkedési alapszabályokat. A legszebben azonban Paul Camillin, a Brightonand Hove Albion csapatának kommunikációs igazgatója fogalmazta meg, hogy mit üzennek az elfogadást hirdető posztokat mocskoló kommentelőknek:

Ha megsértődsz egy szivárványos zászlótól, akkor csak annyit mondanék, hogy inkább éld az életedet

– mondta a CNN Sportnak nyilatkozva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top