Életmód

Rossz hírt kaptak a Netflix rajongói

Az online nézhető filmeket és sorozatokat kínáló streaming-szolgáltatások környezeti terheléséről készült kutatás.

Fél órányi netflixezés körülbelül 6,3 kilométernyi autózásnak felel meg – ez derül ki abból a kutatásból, amelyet a francia Shift Project nonprofit szervezet készített a 24.hu információi szerint. 

Az interneten nézhető tartalmak, mint például a Netflixen futó Stranger Things, illetve a részben Magyarországon forgatott The Witcher (magyar címén Vaják) ugyanis folyamatos energiafogyasztással járnak. Maxime Efoui-Hess a Shift Project munkatársa szerint 30 percnyi netflixezés körülbelül 1,6 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. 

A szervezet számításai szerint tavaly az összes streaming-szolgáltató összevont emissziója Spanyolországénak felelt meg. Ahogy azonban egyre többen fizetnek elő az ilyen szolgáltatásokra, a kibocsátás folyamatosan nőni fog és akár a tavalyi érték dupláját is elérheti. 

Henry Cavill a Magyarországon is forgatott The Witcher (Vaják) című sorozatban (Fotó: Netflix)

Nem meglepő módon a streaming-szolgáltatók mellett a pornóoldalak is jelentős szennyezőnek számítanak, ami a felhasznált energiát illeti. 

A szakértők szerint a felhasználók nyomására lenne szükség ahhoz, hogy a szolgáltatók emissziócsökkentő lépésekre szánják el magukat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top