A fűszereket nemcsak azért érdemes bevetni, mert ízt adnak az ételnek, hanem azért is, mert használatukkal jelentősen csökkenthető a sóbevitel, ami mindenkinek fontos lenne, de azoknak, akik szeretnének megszabadulni pár kilótól, különösen lényeges.
Mi a baj a sóval?
A túlzásba vitt sózás – amibe így vagy úgy szinte mindenki belecsúszik – hozzájárulhat a szervezet fokozott vízvisszatartásához, ami gátolja a fogyást, ráadásul a keringési rendszert is megterheli. A sófogyasztás mértékére akkor is oda kell figyelnünk, ha szeretnénk megszabadulni a narancsbőrtől, annak kialakulásában és megtartásában ugyanis jelentős szerephez jut a sóban bővelkedő étrend.
Ugyanilyen fontos, ha szeretnénk mihamarabb formába lendülni, hogy kerüljük a fehér cukrot, a fehér lisztet és a túlzottan zsíros ételeket is. Hihetetlen, de igaz, hogy már
a fűszerezéssel is hozzájárulhatunk a fogyáshoz, különösen akkor, ha ügyelünk a bőséges folyadékbevitelre, és hetente három-négyszer legalább 30 percet mozgással töltünk.
A fűszereket érdemes minél gyakrabban segítségül hívni a konyhában, ugyanis kedvezően hatnak az anyagcsere működésére, gyorsíthatják az emésztést, elősegíthetik a zsírégetést. Végül, de nem utolsósorban változatossá teszik a tányérunkra kerülő fogásokat, így még az egyhangúnak tűnő diétás étrend is színesebbé válik, plusz kalóriák bevitele nélkül.
Zsírűző fűszerek
Curry: Sokan nem tudják a curryről, hogy az elnevezés
nem egy különálló fűszernövényt, hanem több fűszer keverékét takarja,
amit a keleti konyhában nap mint nap használnak. Nálunk kevésbé elterjedt, pedig amellett, hogy finom, igen hasznos is. A speciális, leginkább Indiában kedvelt fűszerkeveréket otthon is elkészíthetjük, ha összekeverünk
- 4 rész koriandert,
- 1 rész köményt,
- 1 rész finomra őrölt csilit, majd alacsony lángon megpirítjuk, és hozzáadunk
- 1 rész őrölt feketeborsot.
Egy amerikai kutatás eredménye szerint az illatos-ízletes ételek fogyasztása során hamarabb elszáll az éhségérzet, és később alakul ki újra. A kutatók szerint hetente legalább egy-két alkalommal kellene curryvel fűszerezett ételeket ennünk, mivel ez a keverék fogyasztó hatású, szembeszállhat a gyulladásokkal, hozzájárulhat a zsírégetéshez, serkentheti a szív és az agy működését, miközben a sejtek regenerálódását is támogatja.
Csili: A kapszaicin nevű anyagban bővelkedő, csípős ízű fűszer vitaminokkal is megajándékoz, ha gyakran fogyasztjuk. Találunk benne A-, B2-, C-, E- és P-vitamint és esszenciális olajokat. A megfigyelések szerint a csili gyorsítja az emésztést, és hozzájárulhat a fogyáshoz is, hacsak nem kalóriabombákhoz keverjük.
A csípősségért felelős kapszaicin fokozza a kalóriaégetést, ami arra sarkallja szervezetünket, hogy mozgósítsa a raktározott zsírtartalékokat is.
Ezenfelül csökkentheti az étvágyat, így duplán jól járunk vele. Rugalmasabbá teheti az ereket, miközben egyensúlyba hozhatja a koleszterinszintet és a vérnyomásértékeket.
Fahéj: Megszámlálhatatlan jótékony hatással rendelkezik, így az egyik legegészségesebb fűszernek is tartják. A nők nagy örömére elősegíti a zsírégetést a kritikus testtájakon, ráadásul kedvezően befolyásolja a vércukorszint alakulását, ami különösen fontos lehet a cukorbetegek számára (ez persze nem jelenti azt, hogy kiváltható vele az orvosok által javasolt terápia!).
Fogyasztásával csökkenthetők a hirtelen ránk törő éhségrohamok, ezért érdemes minden alakbarát édességbe belekeverni – feldobhatjuk vele a zsírszegény tejberizst, a müzlit vagy a zabkását, a chia pudingot vagy a szeletekre vágott almát (ez utóbbit még pár csepp citromlével is meglocsolhatjuk). Egyes források szerint fogfehérítő hatással is rendelkezik, és orvosolhatja a kellemetlen leheletet.
Fekete bors: Egyike a legalapvetőbb fűszereknek, ami mindannyiunk otthonában fellelhető, kedvező tulajdonságairól mégis keveset tudunk. Hatékonyságának titka a sajátos, csípős ízéről gondoskodó piperin, ami felturbózza az anyagcserét, és útját állhatja a zsírsejtek növekedésének. Az alakunk jó barátja emellett a fehér, a zöld és a vörös bors is, ami az immunrendszert is fokozottabb működésre ösztönzi. Fontos, hogy akinek magas a vérnyomása, vagy gyomorfekéllyel küzd, csak mértéktartóan használja.
Gyömbér: Frissen és szárítva is használhatjuk, áldásos hatásait mindkét változata kifejti. Jelentős antioxidáns, fogyasztásával mozgásba hozzuk a hőháztartásunkat: felmelegíti minden porcikánkat, amihez nagy energiafelhasználás szükséges, vagyis remek kalóriafaló válhat belőle. Hozzájárul a fehérjék és a szénhidrátok gyorsabb emésztéséhez, sajátos erős-csípős ízével a főételeket és a desszerteket is aromásabbá tehetjük, ám a friss gyökér kis darabját lereszelve melengető főzetet is készíthetünk belőle. Jótékonyan hat az ízületek működésére, jó ellenszere a puffadásnak és a teltségérzetnek.