Életmód

Bálint gazdát építettek az okoshűtőbe

Így bárkinek lehet konyhakertje, akár egy panel konyhájában is.

Múlt héten zajlott Las Vegasban az év legnagyobb fogyasztói elektronikai szakvására, a Consumer Electronics Show, röviden CES. Minden évben itt mutatják be a legújabb technológiai újításokat, fejlesztéseket. Így tett a dél-koreai Samsung is, amelynek különleges, Planta hűtőszekrényét is megcsodálhatta a CES közönsége. Az eszköz első ránézésre egy prémium kategóriás, hagyományos hűtőszekrénynek tűnik – írja a Popular Science tudományos magazin.

De ha közelebb lépünk hozzá, a készülékbe épített szenzorok érzékelik a jelenlétünket, a látszólag tejüveggel borított ajtó pedig átlátszóvá válik. Ez már önmagában kiváló ötlet, elvégre így nem kell a nyitott hűtő előtt álldogálni, ha ránk jön egy kis nassolhatnék, így nem pazaroljuk az energiát.

Ez azonban még nem minden, a Planta hűtő ugyanis sok olyan ember álmát válthatja valóra, akik szívesen fogyasztanának friss, otthon nevelgetett zöldségeket, fűszernövényeket, ám a lakásuk nem alkalmas egy konyhakert kialakítására. Persze, ott a balkonláda mint lehetőség, de lássuk be, hogy sokak számára ez sem megoldható, arról nem beszélve, hogy például a szmogos belvárosban kinek lenne kedve növényeket nevelgetni az erkélyen.

Az okoshűtő felében nevelkednek a palánták, az ajtó érintésre válik átlátszóvá (Fotó: Samsung)

Az okoshűtő dupla ajtós, a beltér felét pedig egy különleges kialakítású rekesz foglalja el, amelyben különféle fűszernövényeket és zöldségeket termeszthetünk. A rekeszben egymástól elkülönített, önfenntartó fiókokban növekedhetnek a palánták, a rekeszek aljára termőföld kerül, az öntözést pedig egy automatizált rendszer oldja meg a felhasználó helyett, ehhez csupán annyira van szükség, hogy a vízvezetékkel össze legyen kötve a hűtő, mint az olyan fridzsidereknél, amelyekben jéggyártó berendezés is található. Az egyes fiókokat QR-kódokkal jelölik meg, a hűtő belső rendszere ezek alapján tudja, hogy melyikben milyen növény fejlődik, és ennek megfelelően látja el a palántát vízzel és fénnyel – érdekesség, hogy utóbbit a gyártó tévékészülékeiben is megtalálható LED-ek segítségével oldja meg. Az öntözésre használt vizet különleges szűrőkön átvezetve tisztítja meg a gép. Az egyes fiókokban azonos termények, de egymással jól megférő fűszernövények is kerülhetnek, sőt, bizonyos palántákat a felhasználók akár utólag is megrendelhetnek a készülékkel együttműködő okostelefonos applikáció segítségével.

A növények fejlődését a hűtő optikai szenzorokkal figyeli, a folyamatról pedig rendszeres értesítéseket is tud küldeni a felhasználó okostelefonjára. Sőt, automatikusan képes állítani az egyes fiókok magasságát, hogy a növekedő növények ne zsúfolódjanak össze a zárt térben.

A hűtőszekrény emellett az egyéb élelmiszereket is képes nyilvántartani és jelezni, hogy miből mennyi van még, hogy ez alapján tudjuk összeállítani a bevásárlólistánkat.

Az a rossz hír, hogy a Planta okoshűtő egyelőre csak prototípus formájában létezik, bár a Popular Science értékelése szerint alaposan kidolgozott bemutató készülékről van szó, így nem lennénk meglepve, ha a közeli jövőben megjelenne az üzletekben is.

A 100 éves Bálint gazda Magyarország legnépszerűbb kertésze (Fotó: Smagpix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top