Életmód

Hordozókendőtől a vattacukor-készítő gépig ma már bármit kölcsönözhetünk

A kölcsönzés sokszor gazdaságosabb és környezetkímélőbb is a vásárlásnál, ráadásul elképesztő kínálatból válogathatsz a kerékpáros utánfutótól a használt gumimatracból készült dekoron át a vattacukor-készítő gépig.

Néhány kivételtől eltekintve szinte mindannyiunkra igaz, hogy a kelleténél többet vásárolunk, és olyan dolgokért is pénzt adunk, amelyekre valójában nincs is égető szükségünk. Így aztán a lakásunk (garázsunk, tárolónk) lassan megtelik olyan tárgyakkal, amelyeknek valaha, egyszer talán roppant nagy hasznát vettük, azóta viszont csak kerülgetjük őket. Rosszabb esetben pedig már azt is elfelejtettük, hogy vannak, és amikor legközelebb ismét kellenének, veszünk helyettük egy újat.

Olyan, mintha lassan kikopott volna a világból a kölcsönzés szép szokása, pedig ha nem akarunk mindent birtokolni, hanem megelégszünk azzal, hogy használjuk, amíg kell, nemcsak a pénztárcánk lesz boldog, hanem a környezetünket is óvhatjuk. Ez utóbbi különösen igaz abban az esetben, ha olyan kölcsönzésre kínált portéka mellett döntünk, ami kifejezetten „zöld elgondolás” nyomán jött létre.

Életünk során számos olyan helyzetet adódik, ami vásárlásra, új dolgok beszerzésére sarkall, azonban mielőtt szórni kezdenénk a pénzt, érdemes átgondolni, hogy valóban kell-e nekünk hosszú távra az, amit megvenni készülünk, netán tökéletesen elegendő lehet az is, ha kikölcsönözzük, vagy bérbe vesszük valahonnan. Ha jobban belegondolunk, az autónk is az ideje kilencven százalékát az utcán állva tölti, nem pedig használatban, és emlékszel még rá, hogy mikor vetted elő utoljára a gofrisütőt, a fúrógépet vagy a vendégmatracot?

Már rég nemcsak farsangi jelmezeket, menyasszonyi ruhát és autót lehet kölcsönözni, hanem sok-sok más, izgalmas dolgot is, ami feldobhatja a szülinapi bulinkat, az esküvőnket, megkönnyítheti a gyermekágyas időszakot, és szórakoztatóbbá teheti a hétköznapjainkat, a gyerekek felvidításáról nem is beszélve.

Ha bővül a család

Amikor kisbaba érkezik a családba, az öröm mellett a beszerzésre váró holmik sora is végtelennek tűnik, főleg akkor, ha az első gyermek születésére készülünk. A legtöbben csak utólag jövünk rá arra, hogy milyen sok felesleges dolgot sóztak ránk – vagy a babanézőbe érkező vendégeinkre – az üzletekben, így néhány hónap leforgása alatt valóban fenekestül felfordulhat az életünk, főleg akkor, ha kicsi a lakásunk. 

A jó hír az, hogy ma már nagyon sok olyan terméket kölcsönözhetünk, ami hathatós segítséget nyújthat a babagondozásban, ám amikor nincs rá tovább szükségünk, elég egyszerűen visszaszolgáltatni, és nem kell a padláson őrizgetni. Ezt megerősíti Busi Antónia is, aki a ma már országszerte elérhető Babavár Kölcsönző egyik tulajdonosa: „Szerencsére egyre több a környezettudatos szülő, aki nem akarja olyan termékek vásárlásával terhelni a környezetet, amelyekre csak pár hónapig lenne szüksége. Pénzügyileg sem mindig jó megoldás a vásárlás: ha már nincs rá szükség, tárolni kell valahol a babaholmit, és használtan már eladni is csak áron alul lehet.

A másik, ami miatt jobb ötlet lehet a kölcsönzés, hogy ilyenkor biztosan kipróbált és működő eszközt kapnak. Ha egy saját, megvásárolt készülék romlik el, a garanciát a szülőknek kell érvényesíteniük, sőt bizonyos esetekben a gyártóknak is ők kénytelenek visszaküldeni a terméket, és a köztes időszakra valamilyen megoldást kell találniuk. A mi megoldásunk ezzel szemben az, hogy ha netán adódik valamilyen probléma használat közben, akkor adunk egy másik készüléket, a gyártóval pedig mi intézzük a garanciát és a javítást” – mondja Busi Antónia, aki kiemelte azt is, hogy a kölcsönzőkben rendelkezésre állhatnak olyan eszközök (például mellszívók), amik nem is kaphatók, vagy ha igen, a kölcsönzés áráért csak jelentősen rosszabb minőségű példányok szerezhetők be közülük. 

A Babavár Kölcsönzőkben elsősorban a baba születéséhez kapcsolódó készülékeket lehet kibérelni, mint amilyen a babamérleg, a légzésfigyelő, a bébiőr, a mellszívó, de utazóágy, légvár és trambulin is található a Szegeden, Pécsett és Debrecenben működő üzletekben. A kismamáknak az olyan hasznos termékeket sem kell megvásárolniuk a várandósság idejére, mint a biztonságiöv-terelő vagy a magzatiszívhang-hallgató, mert akár ezeket is kibérelhetik.

Magzatiszívhang-detektor (Fotó: Angelsounds Facebook)

Ha hordoznád

A babahordozás jótékony hatásait hosszan sorolhatnánk, örvendetes hír, hogy egye több szülő szeretné ezeket saját bőrén is megtapasztalni. Mint mindenből, az anyukák és apukák babahordozóból is szeretnék a legjobbat adni a gyereküknek, amit kölcsönzéssel is megtehetnek vásárlás helyett. Csaplárné György Szilvia munkáját dícséri az ország bármely pontjáról elérhető online babahordozóeszköz-kölcsönző, a KendőOrszág, ahol hosszú és karikás hordozókendők, mei taiok, félcsatos és csatos hordozók közül választhatnak a babahordozásra nyitott szülők. Ezeknek az eszközöknek nagy előnyük, hogy egytől-egyig helyes fiziológiás testtartást biztosítanak a babának, ami sajnos nem minden hordozóról mondható el.

A hordozás Szilvi szerint igazán megkönnyíti a kisgyerekes létet, hiszen az anyuka kap két szabad kezet, miközben akár órákig összebújós közelségben lehet a babájával: „Mivel ma már rengeteg típusú, fajtájú, olcsóbb és drágább hordozóeszköz lelhető fel a piacon, egy hordozással még csak ismerkedő szülő könnyen elveszhet a kínálatban. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben csak a sokadik kipróbált hordozó bizonyul tökéletes választásnak. Sokan sokfélék vagyunk, ezért nagyon fontos a megannyi próba, hogy a hordozó személynek kényelmes legyen, a babának pedig biztosítsa a korának éppen megfelelő fiziológiás testtartást. Aki kölcsönöz, egy hordozóeszköz eredeti árának töredékéért többféle eszközt is ki tud próbálni, és tapasztalatot gyűjthet a bérlések során” – magyarázza Szilvi, akinél a legolcsóbb 5000 forintos hordozók mellett akár drágább, 300 ezer forint értékű kendőket is ki lehet próbálni. Nagy segítség, hogy a választásban Szilvi hordozási tanácsadóként is tud segíteni, így a hordozás terén is jóval könnyebb rátalálni az igazira.

Ha kölcsönözzük, a drága hordozókendő is kedvező áron lehet a miénk

Buli van!

Ha valamilyen nagy eseményre készülünk, az ünneplésnek úgy is megadhatjuk a módját, hogy kölcsönzéssel dobjuk fel a hangulatot – nagyon sok jó ötletet hívtak már életre, amikkel a gyerekek és a felnőttek is felejthetetlen élményeket szerezhetnek. Hegyi Editék napi bérlésre kínálnak négyszemélyes, csúszdás ugrálóvárat és vattacukor-készítő gépet, ami Edit elmondása szerint igen közkedvelt családi rendezvényeken is. „Ezek a termékek nem állandó használatúak, felesleges lenne bárkinek is megvenni őket. Tőlünk legtöbbször szülinapra, névnapra és nyári összejövetelekre szoktak bérelni. Annak, aki kölcsönöz, nincs semmi extra teendője, hiszen az ugrálóvárat mi szállítjuk ki, be is üzemeljük, este pedig érte megyünk, és lebontjuk.”

Sok szülő fellélegzik, mikor megtudja, hogy Sebestyén Regina elektromos kisautók bérbeadásával foglalkozik, így nem kell beadnia a derekát, ha a gyerek egy ilyen meglehetősen drága (az ára nagyjából 70 és 130 ezer forint között mozog), de nem feltétlenül kihasznált járgányért nyúzza. Regináék egy balatoni nyaralás alkalmával ismerkedtek meg közelebbről az autókkal, amik nemcsak a gyerekeket ragadták magukkal, hanem a felnőtteket is: „Mivel egy 70 négyzetméteres lakásban lakunk, fel sem merülhetett, hogy saját autót vegyünk, hiszen nem tudtuk volna hol tárolni. Az interneten keresgéltem kölcsönzési lehetőség után, de sajnos nem találtam. Ekkor jött az ötlet, hogy majd én csinálok egy kölcsönzőt, pár hónapra rá meg is született az AUTOMI Elektromos kisautó-kölcsönző” – meséli Regina, akitől egy-egy alkalomra és hosszabb használatra is kibérelhetők a gyerekautók.

Fotó: AUTOMI Elektromos kisautó-kölcsönző Facebook

Kalandra fel!

Korábban csak külföldi nyaraláson futhattunk bele a családoknak igen praktikus kerékpáros utánfutókba, manapság viszont itthon is egyre több bukkan fel belőlük. Ezeket a praktikus járműveket sem kell feltétlenül megvásárolnunk, dr. Barna Zsófiának köszönhetően akár kölcsönzéssel is szert tehetünk rájuk, hogy megkönnyítsék a családi kiruccanást. „Az utánfutóink többfunkciósak, akár úgy is babakocsivá alakíthatók, hogy a gyerekek nem szállnak ki belőlük. Volt olyan ügyfelünk, aki nem is biciklizéshez bérelt tőlünk, hanem kifejezetten testvérbabakocsit keresett egy hosszabb erdei kiránduláshoz. Az általunk kínált utánfutók olyan kényelmesek, hogy akár egész nap használva is komfortosan érezhetik magukat a kis utasok – meséli Zsófi, akinek a fejéből akkor pattant ki a BabyBike ötlete, amikor megszületett a legkisebb lányuk. „A napi logisztikát nem tudtuk már autón kívül máshogy megoldani, ha vinni akartuk a nagyobb testvéreket óvodába, iskolába, edzésre és különórára. A napi szintű autóval közlekedés számunkra pedig nem alternatíva.”

Zsófi azt mondja, hogy annak, aki nem mindennapos használatra vásárolná az utánfutót, feltétlenül a bérlés a jobb választás, hiszen nem áll benne a pénze, és a dolog környezetvédelmi oldala sem elhanyagolható, illetve nem kell sem a tárolással, sem a szervizeléssel bajlódni. Egy ilyen drága, 180 ezer forintos eszköz bérbeadásával kapcsolatban – bennem legalábbis – felmerül a kérdés, hogy volt-e már negatív élményük, de Zsófi gyorsan elhessegeti a kétes gondolatokat: „Eddig nagy szerencsénk volt, mert soha semmilyen rossz tapasztalatunk nem adódott. Sőt, kifejezetten szimpatikus családokat ismerhettünk meg így, van olyan ügyfelünk, akivel azóta is tartjuk a kapcsolatot.”

Dizájnos dekoráció

Hosszú tanulási folyamat előzte meg Darányi Viki debütálását, aki igazán látványos óriás papír- és organzavirágokat kínál kölcsönzésre. „Ezek a dekorációs elemek itthon még újdonságnak számítanak, méretüknek, megjelenésüknek és anyaguknak köszönhetően különlegessé tehetik bálok, divatbemutatók, esküvők és egyéb rendezvények helyszínét, de fotózások kellékeként és kirakatdekorációként is népszerűek” – avat be Darányi Viki, aki úgy látja, napjainkban nagy az igény a különleges és meglepő dolgokra. Ha valaki nem állandó dekorációt szeretne, hanem csak egy pár órás rendezvényre, fogadásra, esküvőre keres mutatós díszítőelemeket, amik azután feleslegessé válnának, vagy gondot okozna a tárolásuk, jól teszi, ha a bérlés mellett dönt.

Az organzavirág oltári jó esküvői dekor lehet!

Az, amit Jeney Orsi művel a használt gumimatracokkal, egészen elképesztő. Környezetvédelem szempontjából zöldebb talán már nem is lehetne, miközben igazán sokszínű is: olyan partidekorként élnek tovább Orsinak hála a lyukas matracok és strandjátékok, mint a zászlófüzér, a rojtgirland, a fagyifüzér vagy a névre szóló Boldog szülinapot! felirat. Ezekkel nemcsak szuperül feldobhatjuk a családi ünnepeket, vagy akár az esküvőt is, hanem kertünk, erkélyünk tartós díszei is lehetnek. „2013 óta foglalkozom a biciklibelsők, a Szigeten hátrahagyott szakadt sátrak és lyukas gumimatracok, felfújható strandjátékok úgynevezett értéknövelő újrahasznosításával, vagyis az upcyclinggal. A társasházunknak van egy játszótere, amit a lakókkal közösen kitakarítottunk és felújítottuk. Szerettem volna kicsit feldobni az ottani mászókaházat, és eszembe jutott, hogy ha már gumimatracokat hasznosítok újra, akkor abból tudnék varrni egy jó kis zászlófüzért. Egyáltalán nem hosszú távra terveztem, de mikor láttam, hogy mennyire állja a sarat (és az esőt meg a zord időjárást), komolyabban elgondolkodtam azon, hogyan lehetne a gumimatracok újrahasznosítását a dekorációs irányba vinni. Ehhez hozzájött, hogy tavaly a strandszezonban napi szinten kerestek meg környezettudatosan gondolkodó anyukák, akiket zavart ekkora mennyiségű hulladékot csak úgy kidobni, ezért felajánlották nekem a gumimatracaikat, gyerekmedencéiket alapanyagnak” – meséli lelkesen Orsi.

Szülinapi zászlófüzér használt gumimatracból. Imádjuk!

A felajánlott mennyiséget Orsi nem győzte feldolgozni, ezért még inkább nyitottá vált a dekorációs kellékek előállítására. Miközben ezen törte a fejét, felkérték, hogy készítse el egy esküvő díszítőelemeit, így bele is vetette magát a színes zászlófüzérek és a gumimatracvirágokból készült autódísz fabrikálásába. Kézzel készült portékaként az ilyesmi nem a legolcsóbb, de akinek fontos a környezetvédelem, aki tudatosan gondolkodik a Föld jövőjéről, annak nagy öröm az újrahasznosított bulidekoráció, ami a kölcsönzésnek köszönhetően mindenki számára könnyen elérhetővé vált. „Ezzel is szerettem volna hozzájárulni a hulladékcsökkentéshez, ráadásul a kölcsönzés nemcsak gazdaságosabb és hulladékmentes, hanem így lelkiismeret-furdalás nélkül lehet évről évre újabb dekorációval ünnepelni a jeles eseményeket” – teszi hozzá Orsi, aki missziójának tekinti a környezetvédelmet, és másokat is szeretne erre inspirálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top